Miller: Mam nadzieję, że prezydent Duda pójdzie śladem Komorowskiego w sprawie RBN

dodano 2015-07-02 09:32 w kategorii: Kraj

Wczoraj odbyło się ostatnie posiedzeniu Rady Bezpieczeństwa Narodowego zwołane przez Bronisława Komorowskiego, a jego głównym tematem było omówienie przygotowań do warszawskiego szczytu NATO.

Szef SLD Leszek Miller powiedział dziennikarzom po posiedzeniu RBN, że chciał z uznaniem podkreślić, że prezydent Komorowski "tworzył warunki, aby wszyscy uczestnicy obrad mogli pozyskiwać stosowne informacje, a także wypowiadać się w sprawach ważnych dla bezpieczeństwa Polski i Europy".

"Chciałem też zaznaczyć, że decyzja prezydenta, by włączyć w skład Rady Bezpieczeństwa Narodowego przedstawicieli partii parlamentarnych okazała się również bardzo słuszna i mam nadzieję, że nowy prezydent, pan prezydent Duda pójdzie tym śladem i będzie kontynuował doświadczenia swojego poprzednika" - zaznaczył Miller. Jego zdaniem, do niewątpliwych sukcesów kadencji prezydenta Komorowskiego, jeśli chodzi o kwestie bezpieczeństwa i polityki zagranicznej należy fakt, iż w roku 2016 w Warszawie zostanie zwołany szczyt NATO.

Od 2010 r. w skład Rady wchodzą osoby pełniące najważniejsze funkcje w państwie - marszałkowie Sejmu i Senatu, premier, wicepremierzy, ministrowie odpowiedzialni za sprawy bezpieczeństwa oraz liderzy partii parlamentarnych (z wyjątkiem prezesa PiS, który zrezygnował z członkostwa). W latach 2010-15 odbyło się 35 takich spotkań, podczas gdy od 1997 do 2010 r. - 17.

źródło: PAP