Łódź: Joński i Ostrowski z petycją do Zembali

dodano 2015-07-03 13:03 w kategorii: Wojewódzkie

Minister Zdrowia Marian Zembala mówił wczoraj w Łodzi o przyszłości zadłużonego na 280 mln zł Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki. Przed przyjazdem ministra przed budynkiem instytutu odbyła się konferencja posłów SLD Dariusza Jońskiego i Artura Ostrowskiego.

"W 2012 NIK r. podsumował ostatnie kilka lat rządów ówczesnej minister zdrowia Ewy Kopacz. Okazało się, że wszystkie sześć instytutów podlegających MZ to najbardziej zadłużone szpitale w kraju. Wtedy zadłużenie Matki Polki wynosiło 170 mln zł. Ewa Kopacz obiecała wówczas, że będzie program naprawczy. W 2015 r. mamy odpowiedź wiceministra Sławomira Neumanna na moją ostatnią interpelację; zadłużenie wynosi obecnie 285 mln zł (...), szpital właśnie stracił płynność finansową - powiedział Joński.

Zdaniem posła SLD, debata zaplanowana przez nowego ministra zdrowia powinna być poświęcona przede wszystkim programowi naprawczemu instytutu, który bez wsparcia nie ma szans na odzyskanie płynności finansowej. "Oczekujemy, że te 300 mln zł pan minister znajdzie w budżecie i przeznaczy na dotowanie tego szpitala. Jeśli tak się nie stanie, wyjdziemy na ulicę i będziemy zbierać podpisy, aby ratować zespół tych szpitali" - zaznaczył, prezentując plakat "Matka Polka umiera".

Posłowie SLD próbowali przed konferencją wręczyć ministrowi petycję. Zembala stwierdził, że przyjmie ją, po czym próbował oddać pismo. Akcja polityków SLD to początek szerszej akcji #kolejnarozliczenie, która będzie kontynuowana do wyborów.

Działacze łódzkiego SLD rozpoczęli w sobotę akcję zbierania podpisów pod petycją do Ewy Kopacz ws. ratowania Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polski – informuje Polska Agencja Prasowa.

źródło: PAP