SLD: Ustawa o in vitro jest zagrożona

dodano 2015-07-07 12:31 w kategorii: Kraj

Przez senatorów PO wejście w życie ustawy regulującej procedurę in vitro jest zagrożone – alarmuje SLD i wzywa premier Ewę Kopacz do rozwiązania tego problemu.

Choć projekt ustawy o in vitro został uchwalony w Sejmie, to w Senacie – jak zauważył wiceprzewodniczący SLD Dariusz Joński – senatorowie Platformy Obywatelskiej robią wszystko, aby tego prawa nie przyjąć. – Ustawa o in vitro jest zagrożona. Wzywamy premier Ewę Kopacz, żeby spotkała się z tymi senatorami i jak najszybciej Senat przyjął projekt – zaapelował Joński. Przypomniał, że jeszcze jest tylko miesiąc na to, aby ustawę podpisał prezydent Bronisław Komorowski. Nowy prezydent Andrzej Duda zapowiedział, że projektu nie podpisze.

Wiceprzewodnicząca SLD Paulina Piechna-Więckiewicz wskazała na wypowiedź senator PO Heleny Hatki. Ta powiedziała, że „chce tak poprawić ustawę o in vitro, by kobiety miały przymusowo wszczepiane obumarłe zarodki”. Senator Hatka chce również, żeby zarodek został uznany za organizm ludzki, a procedura in vitro nie była dostępna dla par pozostających w związkach nieformalnych. – Nie spodziewałam się, że w końcówce kadencji spotkamy się z czymś takim ze strony PO. Obawiam się, że wielki fałsz wokół in vitro, który trwa tyle lat nie skończy się teraz. A kiedy do władzy dojdzie konserwatywna część Sejmu będzie miała jeszcze gorszy kształt niż to proponuje pani senator z Platformy Obywatelskiej – powiedziała Piechna-Więckiewicz.