Wczoraj Łeba, dzisiaj Słupsk. Trwa akcja "Masz dość! Chodź z nami!"

dodano 2015-07-15 14:56 w kategorii: Kraj

Sojusz Lewicy Demokratycznej swoimi specjalnymi busami dociera do kolejnych miejsc na mapie Polski. Dziś akcja dotarła do Słupska, wczoraj była w Łebie.

#Łeba - Spotkania z młodymi

Nie może być tak, że co piąty Polak rozważa emigrację zarobkową, a w większości są to osoby młode. Odsetek osób zdecydowanych wyjechać za granicę wzrósł w tym roku do 6,4%, co oznacza, że około 250 tys. ludzi więcej niż w ubiegłym roku chce emigrować! Głównym powodem emigracji są wyższe wynagrodzenia oraz korzystniejsze warunki życia i pracy - mówili na spotkaniu z młodzieżą w Łebie politycy SLD. Sojusz uważa, że państwo polskie w zbyt małym stopniu troszczy się o obywateli. Zamiast bronić banków i instytucji finansowych należy wspierać ludzi, dlatego partia jest za wprowadzeniem dla banków podatku od transakcji finansowych, likwidacją bankowego tytułu egzekucyjnego oraz wprowadzeniem "zerowej" stawki podatku dla zarabiających minimalną krajową - mówili politcy. W Łebie pojawili się m.in. Dariusz Joński, Marek Domaracki, Tomasz Kamiński, Wincenty Elsner i Dariusz Osowski.
#‎Słupsk‬ - Konferencja prasową oraz spotkania z mieszkańcami

Posłowie SLD przedstawili dziś w Słupsku projekt ustawy ws. darmowych biletów dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym do instytucji kultury. Obowiązujący stan prawny jest taki, że uczniowie mogą korzystać ze zwolnień tylko na zasadach ogólnych czyli jak dorośli, a przecież jest to grupa, która nie dysponuje wystarczającą ilością pieniędzy na opłacenie biletów wstępu do muzeów.  Na konferencji w Słupsku został poruszony także temat odebrania Straży Miejskiej fotoradarów. To skandal, że 30-40% dochodów gmin jest z fotoradarów i gminy wpisują sobie te przychody do planowanego budżetu - mówili oburzeni politycy SLD. Dziś w akcji z ramienia SLD w tym mieście udział wzięli: Dariusz Joński, Marek Domaracki, Tomasz Kamiński, Wincenty Elsner i Tomasz Garbowski.