Senyszyn: Homo buczans polonicus

dodano 2015-08-10 14:26 w kategorii: Kraj

Wg PiS, buczenie na Powązkach jest dobre, a buczenie na prezydenta Dudę złe. Wg PO - odwrotnie. Niezależnie od ocen moralnych, jedno jest pewne. W wyniku narodowo-katolickiej ewolucji na terenie III RP wykształcił się nowy gatunek ssaka z rodziny człowiekowatych: homo buczans polonicus.

Homo buczans polonicus występuje w trzech odmianach. Odmianę kibolską (podrodzina szalikowate) cechuje większa masa mięśniowa i agresywność fizyczna. Agresja werbalna jest ograniczona ze względu na ubogie słownictwo. W użyciu występuje zaledwie kilkaset słów. Najczęściej stosowane to jebać, pierdolony, pedały, kurwa, Bóg, honor, ojczyzna oraz zbitki językowe: "Polska gola", "pedały/żydy do gazu". Ulubiony skrót ChWD jest sprzeczny z kluczowym hasłem szalikowatych "zakaz pedałowania", co potwierdza kłopoty ze sprawnością intelektualną.

Odmiana radiowa (podrodzina beretowate) raczej słucha, pielgrzymuje i śpiewa niż mówi. Posiadanymi zasobami finansowymi i składnikami majątkowymi dzieli się z samcem naczelnym (ojdyrem), rozumiejąc i uznając, że potrzebuje on zewnętrznych znamion luksusu, więc nie może "jeździć na krowie". W odróżnieniu od szalikowatych, wsród beretowatych zdecydowanie przeważają osobniki żeńskie, ale obie podrodziny nie łączą się w pary.

Z kolei odmianę polityczną (podrodziny kołnierzykowate i koloratkowate) charakteryzuje większa agresja słowna. Język mają zbliżony do używanego przez szalikowate, ale wyrafinowany, co jest najprawdopodobniej związane z wysublimowanym podniebieniem, rozsmakowanym w policzkach wołowych, ośmiorniczkach (kołnierzykowate) i wszelkich frykasach na suto zastawionym stole (koloratkowate). Znane są też pojedyńcze osobniki zajadające się byle czym, za to w ławach sejmowych. Kołnierzykowate preferują jedzenie restauracyjne, a koloratkowate - przygotowane przez gospodynie i zakonnice. Odmiana polityczna homo buczans polonicus stosuje tzw. skróty myślowe (np. "chuj, dupa i kamieni kupa", "pieprzona Rada Polityki Pieniężnej") i lapsusy językowe ("kiedy dziecko szuka miłości, to lgnie, szuka. I zagubi się samo i jeszcze tego drugiego człowieka wciąga").

Elementem łączącym wszystkie odmiany homo buczans polonicus jest uwielbienie dla JPII, przy równoczesnym całkowitym odrzuceniu prawdziwie chrześcijańskiego nauczania.

Joanna Senyszyn