SLD organizuje okrągły stół ws. frankowiczów i kredytobiorców złotówkowych

dodano 2015-08-18 11:01 w kategorii: Informacje

Losy ustawy dot. przewalutowania kredytów frankowych, stworzenie funduszu pomocy kredytobiorcom oraz propozycja wprowadzenia podatku od transakcji finansowych – to główne tematy rozmowy, którą SLD chce przeprowadzić w przyszłym tygodniu ze stroną bankową i społeczną.

Do takiej dyskusji ma dojść w środę, 26 sierpnia o godz. 12 w Sejmie. Poseł Wincenty Elsner poinformował, że zaproszenie zostało skierowane m.in. do prezesa Związku Banków Polskich, który już wcześnie wyrażał zainteresowanie spotkania z posłami. – Zapraszamy także innych przedstawicieli sektora finansowego, nadzoru, Ministerstwa Finansów, jak i stronę społeczną, organizacje, które pilnie śledzą wszelkie działania legislacyjne dot. przewalutowania kredytów frankowych – powiedział Elsner.

Spotkanie ma związek z uchwaloną pod koniec lipca przez Sejm ustawą PO dot. pomocy kredytobiorcom walutowym. Dzięki wniesionym przez Wincentego Elsnera poprawkom zakłada ona, że koszt przewalutowania kredytu frankowego w 90 proc. poniesie bank, a tylko 10 proc. klient (w pierwotnej wersji była mowa o równym podziale kosztów). Projektem ma na początku września zająć się Senat, dlatego na przyszłotygodniowe spotkanie zaproszeni są również senatorowie.

Wincenty Elsner zapowiedział jednak, że SLD w takiej formule będzie rozmawiał nie tylko o kredytach frankowych i ich przewalutowaniu. Poruszony ma być m.in. temat stworzenia funduszu pomocy kredytobiorcom, który pomagałby wszystkim tym, którzy mają kredyty także w złotówkach, ale znaleźli się w trudnej sytuacji finansowej, np. stracili pracę. O takim postulacie SLD mówi od kilku miesięcy.

Elsner chce również, aby strony wyraziły swoje zdanie na temat wprowadzenia podatku od transakcji finansowych. Przypomniał, że na początku kadencji taki projekt Sojusz przedkładał w Sejmie, ale nie zyskał poparcia większości Izby. Jego zdaniem teraz należy wrócić do tematu, bo taki podatek właśnie wprowadza 11 krajów Unii Europejskiej.