SLD przestrzega przed JOW-ami: To zmielenie demokracji

dodano 2015-08-18 13:24 w kategorii: Informacje

SLD rusza z akcją informacyjną „Stop JOW”, w której politycy lewicy będą informować o zagrożeniach, jakie za sobą niesie wprowadzenie w Polsce jednomandatowych okręgów wyborczych. To jedno z trzech zagadnień, o którym wyborcy będą decydować we wrześniowym referendum.

W ramach akcji „Stop JOW” zostanie rozdane tysiące ulotek z informacją o ryzyku wprowadzania jednomandatowych okręgów wyborczych. Zawisną także plakaty i billboardy, odbędą się konferencje, a podczas specjalnych spotkań w całym kraju działacze Sojuszu będą przestrzegać przed głosowaniem za JOW-ami. – Nie zachęcamy do udziału w referendum. Ale skoro pan prezydent Bronisław Komorowski je ogłosił, to uznajemy, że naszym moralnym obowiązkiem jest ostrzec przed skutkami jednomandatowych okręgów wyborczych – powiedział poseł Zbyszek Zaborowski, szef komitetu referendalnego podczas konferencji prasowej inaugurującej akcję.

Polityk wskazywał na niektóre z zagrożeń: - JOW-y to groźba oligarchizacji władzy, co widać na Ukrainie. To także zmielenie demokracji i likwidacja opozycji – zauważył dowodząc, że 65 proc. głosów w takim systemie nie liczy się.

Zdaniem Zaborowskiego po wprowadzeniu takiego systemu głosowania w kraju dojdzie również do zbudowania systemu dwupartyjnego – podziału mandatów między PO a PiS, gdzie nawet inicjator wprowadzenia JOW-ów Paweł Kukiz nie dostałby się do Sejmu. – Najlepiej widać to w Senacie, gdzie jednomandatowe okręgi wyborcze już funkcjonują. 97 senatorów pochodzi z PO i PSL, 2 z PSL, a tylko jeden senator to faktyczna osoba z komitetu obywatelska – zauważył Zbyszek Zaborowski.

- Jeżeli ktoś poważnie myśli o otwarciu systemu politycznego to raczej powinien myśleć o obniżeniu progu wyborczego, o zmianie systemu przeliczania głosów na mandaty, gdzie obecnie system D’Hondta preferuje większe ugrupowania – dodał Zaborowski.

Według polityków Sojuszu obecne referendum jest niepotrzebne. Wiceprzewodniczący SLD Dariusz Joński wskazał, że pytania, które w nim zadano mogą być interesujące dla polityków, ale nie są istotne dla zwykłych obywateli. – To najgorzej wydane 100 mln zł – stwierdził Joński.

Pobierz ulotkę referendalną "Stop JOW" >>>

Pobierz plakat referendalny "Stop JOW" >>>