Zjednoczona Lewica w górę! Może liczyć na 42 mandaty. Kukiz poza Sejmem

dodano 2015-08-23 12:58 w kategorii: Kraj

Specjalnie dla Super Expressu pracownia IBRiS przeprowadziła partyjny sondaż wyborczy. Gdyby wybory do Sejmu odbyły się w tą niedzielę: PiS poparłoby 40,4 proc badanych, PO - 19 proc, Zjednoczoną Lewicę SLD+TR+PPS+UP+Zieloni 9,5 proc, Nowoczesną PL 6,5 proc, PSL - 5,4 proc a ruch Pawła Kukiza .... tylko 4,7 proc.

Z najnowszego sondażu Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS) dla redakcji Super Expressu wynika, że pierwszy raz w ciągu ostatnich 26 lat szykują się w Polsce większościowe rządy jednej partii. Według badania IBRiS Prawo i Sprawiedliwość zamierza poprzeć 40,4 procenta badanych co przełożyłoby się na 265 mandatów w Sejmie. Partia Jarosława Kaczyńskiego miałaby więc niezbędną większość do utworzenia rządu.

Poparcie dla pozostałych ugrupowań w przeliczeniu na mandaty wyglądałoby w sposób następujący: PO - 19 proc - 117 mandatów, Zjednoczona Lewica - 9,5 proc - 42 mandaty, NowoczesnaPL - 6,5 proc - 16 mandatów, PSL - 5,4 proc - 19 mandatów plus jeden mandat dla mniejszości niemieckiej. Dlaczego PSL ma więcej mandatów od Nowoczesnej PL pomimo gorszego wyniku procentowego. - Z analiz w przeliczeniu na okręgi wynika, że PSL może zdobyć wiecej mandatów od Nowoczesnej PL - mówi Marcin Duma prezes IBRiS.

Nietrudno zauważyć, że w Sejmie zabrakłoby miejsca dla trzech politycznych skandalistów: Pawła Kukiza, Zbigniewa Stonogi i Janusza Korwin - Mikkego. Największym zaskoczeniem jest 4,7 procentowe poparcie dla ruchu Pawła Kukiza który jeszcze niedawno w sondażach zajmował trzecią a momentami nawet drugą lokatę z poparciem kilkunastu procent respondentów. Taki rezultat oznacza, że Kukiz nie wejdzie do Sejmu, gdzie prób wynosi 5 proc. Polityczne i prokuratorskie skandale wzniecane przez Zbigniewa Stonogę nie przełożyły się na poparcie do Sejmu, na formację biznesmena chce głosować .... 0,5 procenta badanych. Niewielkie jest też poparcie dla ugrupowania KORWiN - jedyne 2,2 proc - czytamy na se.pl.

Wynik ugrupowań które nie dostały się do Sejmu: Ruch Pawła Kukiza - 4,7 proc, JOW Bezpartyjni - 2,3 proc, KORWiN - 2,2 proc, Zjednoczona Lewica (konkurencyjna dla SLD i spółki - red)  - 1,4 proc, Komitet Szczęść Boże - 0,7 proc, Komitet Zbigniewa Stonogi - 0,5 proc. Niezdecodowanych jest 7,4 procenta badanych.

Sondaż przygotowała dla Super Expressu pracownia IBRiS. Badanie zostało przeprowadzone w dniu 20 sierpnia 2015 roku metodą telefoniczną na reprezentatywnej próbie 1100 osób.

ŹRÓDŁO: se.pl