Sojusz za pomocą kredytobiorcom w trudnej sytuacji finansowej

dodano 2015-08-26 13:28 w kategorii: Kraj

SLD przypomina o swojej propozycji utworzenia funduszu pomocy kredytobiorcom, którzy mają problem ze spłatą rat kredytu. PO też wychodzi z podobnym rozwiązaniem, ale – zdaniem Sojuszu – projekt partii Ewy Kopacz to nic innego, jak przyznanie zadłużonym kolejnego kredytu, który i tak będą musieli po określonym czasie spłacić.

Rozwiązanie proponowane przez Sojusz od miesięcy jest proste. Dla tych kredytobiorców, którzy nie radzą sobie chwilowo ze spłatą rat, bo np. stracili pracę może zostać przyznana finansowa pomoc – w jakiej wysokości i na jaki okres czasu zależeć ma od sytuacji kredytobiorcy. Pieniądze pochodziłyby ze specjalnego funduszu pomocy kredytobiorców, na którego składałyby się banki z podatku od transakcji finansowych. O jego wprowadzenie SLD wnioskuje od trzech lat. Fundusz spełniałby także inne funkcje społeczne – prowadziłby niezależne doradztwo kredytowe, a także pomagał w mediacjach między kredytobiorcami a bankami.

Tymczasem Platforma Obywatelska, która w środę złożyła swój projekt ustawy w tej sprawie chce, aby osoby spłacające kredyty hipoteczne, które znalazły się w tarapatach finansowych, mogły ubiegać się o wsparcie w wysokości do 1,5 tys. zł miesięcznie. A dofinansowanie byłoby wypłacane maksymalnie przez 18 miesięcy. Ale po zakończeniu tej pomocy w ciągu 8 lat przyznane pieniądze musiałyby być zwrócone.

Zdaniem posła SLD Wincentego Elsnera, Platforma nie proponuje nic więcej niż udzielenie preferencyjnego kredytu. - Widać rękę banków w tej ustawie, którzy pilnie przyglądali się konstrukcji tej ustawy, żeby w żaden sposób nie naruszyć ich interesów – zauważył Elsner. Według posła SLD w projekcie PO bardzo wąsko określono grupy, które będą mogły skorzystać z pomocy. Np. nie dostaną jej ci, którzy wzięli kredyt na remont mieszkania swoich rodziców, w którym mieszkają, a także ci, którzy mieli inne zabezpieczenia pożyczki niż hipoteka. W projekcie Platformy także zapisano, że decyzję o tym, kto dostanie kredyt wydawać będzie specjalna rada powołana przy funduszu. Jak jednak zauważył Elsner, w samej radzie zasiadać mają jedynie przedstawiciele instytucji finansowych.  – Powinna znaleźć się w niej również rzecznik takich osób zadłużonych – stwierdził Wincenty Elsner.