Miller zaniepokojony nową wojną „na górze”: „Jest czas, by zawrócić z tej drogi"

dodano 2015-08-26 13:45 w kategorii: Kraj

Przewodniczący SLD Leszek Miller zaapelował do prezydenta Andrzeja Dudy i premier Ewy Kopacz o odrzucenie wzajemnych animozji i współpracę w zakresie polityki zagranicznej. – Gdyby ta wzajemna niechęć przenosząca się na wymiar konkretnej polityki utrzymała się to Polska będzie płacić bardzo wysokie koszty na arenie międzynarodowej – ostrzegł były premier.

W ocenie Leszka Millera relacje pomiędzy prezydentem a premier po pierwszych dniach prezydentury wskazują na „niebezpieczną tendencję nowej odmiany wojny na górze”. Taką jak prowadzili między sobą Donald Tusk i Lech Kaczyński. – Apeluję, aby nie kontynuować tej drogi. Posługując się własnym doświadczeniem jako premiera, zachęcam i pana prezydenta i panią premier do kooperacji i współpracy – powiedział przewodniczący SLD.

Leszek Miller odniósł się w ten sposób do konfliktu, jaki spowodowała zapowiedź Andrzeja Dudy, który zamierza podczas piątkowej wizyty w Berlinie rozmawiać z kanclerz Niemiec o zmianie formatu dialogu o sytuacji na wschodzie Ukrainy. Prezydent chciałby, aby do rozmów dołączyła m.in. Polska. Według rządu, taka zapowiedź nie była konsultowania z nikim z Rady Ministrów.

Szef Sojuszu przypomniał, że wzajemne kompetencje Rady Ministrów i prezydenta są jasno określone w konstytucji.  – Ustawa zasadnicza stanowi, że Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną, a prezydent współdziała w zakresie polityki zagranicznej z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem. To oznacza, że prezydent nie prowadzi własnej polityki zagranicznej tylko taką, która jest uzgodniona z rządem i wynika z priorytetów Rady Ministrów – przypomniał były premier.

Według Millera, tendencje, które wskazują na chęć zbudowania jakiegoś konkurencyjnego w stosunku do rządu ośrodka wyznaczającego polską politykę zagraniczną są zbędne. – A co gorsza w kontekście konstytucji to jest niedopuszczalne – zauważył szef SLD.