Kalita: Platforma oszukała górników!

dodano 2015-08-27 07:00 w kategorii: Wojewódzkie

Jesteśmy tu dlatego, że chcemy złożyć bardzo konkretną propozycję. Nie może być tak, że nie wszyscy górnicy są objęci uprawnieniem deputatów węglowych. Chcielibyśmy w najbliższych dniach przygotować projekt ustawy, który złożymy w sejmie o przywróceniu dla wszystkich emerytów górniczych deputatów węglowych - zapowiedział Tomasz Kalita, lider listy okręgu nr 29 Zjednoczonej Lewicy w środę rano pod kopalnią Bobrek w Bytomiu.

Kalita dodał, że Platforma Obywatelska wiele miesięcy temu oszukała górników. Rząd podpisał zobowiązania, których nie dotrzymuje, co budzi coraz większe kontrowersje w środowiskach górniczych i szykuje się tutaj duża akcja protestacyjna. Oprócz Kality w wizycie u górników uczetsniczyli także z ramienia koalicji Zjednoczna Lewica: Dariusz Joński, Marek Balt i Zbyszek Zaborowski. Wszyscy od 5:30 rano rozmawiali pod bramą kopalni z górnikami, a także rozdawali im tradycyjne śląskie kołoczki.

Rzecznik partii Dariusz Joński wyjaśnił, że kampania Zjednoczonej Lewicy startuje właśnie w tym miejscu po to, by m.in. przypomnieć, że klub SLD "przez ostatnie cztery lata walczył o polskie górnictwo". Przychodzimy tu i krótko mówiąc budzimy naszych wyborców. Chcemy powstrzymać tą biegnącą do władzy prawicę - mówił Joński.