Zjednoczona Lewica postuluje: Szkoły budować, księży opodatkować!

dodano 2015-09-01 15:27 w kategorii: Kraj

#‎ZjednoczonaLewica‬ rozpoczęła konferencjami w całej Polsce cykl 7 kampanii społecznych. Pierwsza z nich dotyczy świeckiego państwa, a następne będą prezentowane cyklicznie w każdą sobotę.

O przeniesienie lekcji religii ze szkół do salek katechetycznych apelują działacze Zjednoczonej Lewicy. Ich zdaniem, zamiast na wynagrodzenia dla księży-katechetów pieniądze powinny być przeznaczane na dożywianie dzieci lub opiekę dentystyczną w szkołach.
 To jeden z postulatów, które zaprezentowano podczas inauguracji pierwszej akcji społecznej Zjednoczonej Lewicy w Warszawie. Jej temat przewodni to kwestia świeckiego państwa, a przede wszystkim świeckiej szkoły. W ramach akcji w całej Polsce rozwieszono tematyczne billboardy, a w Internecie dostępny jest spot poruszający tę tematykę.

W prezentacji w Warszawie udział wzięli współprzewodnicząca Twojego Ruchu Barbara Nowacka, wiceprzewodnicząca SLD Paulina Piechna-Więckiewicz, Katarzyna Piekarska z SLD, Włodzimierz Czarzasty z SLD, Krzysztof Iszkowski z TR oraz przedstawicielki Zielonych: Małgorzata Rawińska i Izabela Zygmunt.

Kwestia świeckiego państwa poruszana jest nieprzypadkowo – 1 września polskie dzieci wróciły do szkoły, która – jak stwierdziła Barbara Nowacka – niestety nie zawsze sprzyja wyrównywaniu szans.  – Wiemy, że szkoły są niedofinansowane. Polskie dzieci przychodzą do szkoły głodne i wychodzą z niej głodne. Brakuje pieniędzy na opiekę medyczną i dentystyczną, a nawet na wodę pitną, która powinna być ustawowo gwarantowana we wszystkich szkołach. A od wielu lat zawsze znajdują się pieniądze nie na tą normalną strawę, ale na strawę duchową dla wybranych – zauważyła Nowacka.

– Apelujemy o wyprowadzenie religii ze szkół tak, aby pieniądze, które teraz przeznaczane są na wynagrodzenia dla księży zostały w szkołach tak, by za nie można było zapewnić dzieciom posiłek, dentystę, opiekę medyczną czy przybory szkolne – powiedziała Barbara Nowacka.

Paulina Piechna-Więckiewicz przypomniała, że dawniej lekcje religii odbywały się w domach parafialnych. Lewica chce do tego rozwiązania wrócić. – Apelujemy o tolerancję. Tak, aby nasze dzieci mogły żyć w zróżnicowanym społeczeństwie, które będzie szanowało poglądy  ich i ich rodziców, a także pozwalało na wybór – dodawała Piechna-Więckiewicz.

Politycy Zjednoczonej Lewicy zadeklarowali, że będą działać na rzecz świeckiej szkoły. Katarzyna Piekarska z SLD zaznaczyła, że oprócz przeniesienia religii ze szkół do sal katechetycznych, lewica chce również usunięcia ze świadectwa szkolnego oceny z religii. Z kolei w ramach działań na rzecz całego świeckiego państwa Zjednoczona Lewica postuluje likwidację art. 196 kodeksu karnego, który mówi o obrazie uczuć religijnych. Jej zdaniem obecny przepis utrudnia działalność n.p. artystom.
–Szkoły przez kolejne lata były źródłem oszczędności i polem nie zawsze udanych eksperymentów. Będziemy walczyć o to, aby tak już więcej nie było – zwróciła uwagę na kolejny problem Izabela Zygmunt z Zielonych. Jej zdaniem także lekcje religii w szkole powodują, że nie ma klimatu i przyzwolenia do prowadzenia lekcji dot. edukacji seksualnej.

Krzysztof Iszkowski z Twojego Ruchu przypomniał, że obecnie trwa zbiórka podpisów pod obywatelskim projektem ustawy „Świecka Szkoła” w którym zapisano, że lekcje religii w szkołach mają być finansowane przez związki wyznaniowe, które je prowadzą. – To jest pierwszy krok do opamiętania się i zastanowienia się, czy rzeczywiście lekcje religii muszą być w szkole i czy ma ich być więcej niż zajęć z biologii lub chemii. W momencie, gdy kościół katolicki musiałby za nie płacić, może wówczas przyszłaby refleksja i początek dobrej zmiany – powiedział Iszkowski. Poinformował, że obecnie pod projektem zebrano 50 tys. podpisów. By ich było więcej, działacze Zjednoczonej Lewicy będą zbierać kolejne, wraz z listami poparcia dla lewicowej koalicji.

Podobne prezentacje postulatów Zjednoczonej Lewicy w zakresie świeckiego państwa niemal o tej samej godzinie odbyły się we wszystkich 41 okręgach wyborczych w kraju. Jak zapowiedział przewodniczący sztabu wyborczego Włodzimierz Czarzasty kolejne akcje społeczne Zjednoczonej Lewicy będą inicjowane w każdą sobotę, w samo południe.