Zjednoczona Lewica za wsparciem dla budowy biogazowni w Polsce

dodano 2015-09-10 16:18 w kategorii: Kraj

Zjednoczona Lewica domaga się wsparcia dla energii odnawialnej i budowy biogazowni w Polsce. Zdaniem działaczy SLD i Zielonych polski rząd nie wywiązał się ze złożonych obietnic w tej sprawie.

- Przed kilkoma laty rząd PO-PSL obiecał, że wprowadzi biogazownie w każdej gminie. Mamy ponad 2 tys. gmin i obecnie tylko 56 biogazowni. Ten program nie został zatem zrealizowany – wskazał na konferencji prasowej w Sejmie poseł SLD Cezary Olejniczak. Co więcej – jak zauważał polityk lewicy – na środowym posiedzeniu podkomisji odrzucono projekt, który miał pomóc w budowie i rozwojowi biogazowni w Polsce. – Nie udało się. Nie ma woli, żeby w tej kadencji Sejmu pomóc biogazowniom. Będziemy jednak robić wszystko, aby taka energetyka odnawialna rozwijała się. Jeśli nie w tej kadencji, to w przyszłej będziemy działać na rzecz energetyki prosumenckiej – obiecał Olejniczak.

Razem z politykiem Sojuszu w spotkaniu z dziennikarzami udział wzięli przedstawiciele Partii Zieloni z lewicowej koalicji – Ewa Sufin-Jacquemart, Izabela Zygmunt i Marek Kossakowski, którzy przekonywali do istotnej roli, jaką pełni energia odnawialna z biomasy. – Najlepsza energetyka to energetyka niezużyta. Biogazownie są istotnym elementem wspólnot energetycznych, bezpieczeństwa energetycznego i autonomii naszych gmin. W tym kierunku musimy iść – mówiła Ewa Sufin-Jacquemart.

Zarzuciła jednocześnie rządowi, że nie robi nic, aby taką energetykę wspierać. Co więcej – nie ma też wizji, jak wykorzystywać i rozwijać energię odnawialną w Polsce. – Biogazownie to są konkretnie działające zakłady, dające miejsca pracy. Ich mogłoby być więcej, gdyby było ze strony rządu realne dla nich wsparcie – dodawała Izabela Zygmunt.