Zjednoczona Lewica: Projekty, które dziś obiecuje PO są już dawno przez nas złożone!

dodano 2015-09-15 19:19 w kategorii: Kraj

Dość pustych obietnic! Niech wyborcy mają coś z tego co opowiadacie. Poprzyjcie nasze projekty, które od dawna leżą w Sejmie – zaapelowali do polityków PO i PiS działacze Zjednoczonej Lewicy.

Na wtorkowej porannej konferencji prasowej Barbara Nowacka, Paulina Piechna-Więckiewicz i Dariusz Joński wskazywali, że to co PO i PiS obiecywali w sobotę na swoich konwencjach wyborczych nie jest niczym nowym i odkrywczym.

– Niektóre projekty, których Platforma obiecała złożenie w Sejmie jako nowe, odkrywcze pomysły są już od dawna w nim są. Były złożone przez posłów i posłanki Zjednoczonej Lewicy. Czekają na rozpatrzenie – zauważyła Barbara Nowacka. – A PiS przepisując kawałki naszego programu nie wziął tych fragmentów, w których mówimy o koniecznych cięciach budżetowych, zmianach, które muszą być doprowadzić do tego, żeby przynajmniej było nas na część tego programu stać – dodała Nowacka.

Dariusz Joński przytaczał te projekty ustaw, o które chodzi. – Skoro chcecie wprowadzić godziwe godzinowe wynagrodzenie 12 zł za godzinę to od roku i 3 miesięcy jest taki projekt w komisji. Tylko nie mieliście czasu, żeby tym się zająć. Jeśli chcecie darmowych leków dla emerytów – to od roku i 2 miesięcy jest taki projekt w komisji. Wystarczy go tylko przegłosować – mówił wiceprzewodniczący SLD.
Poseł wskazywał, że jest w Sejmie także projekt ustawy złożony przez KP SLD podnoszący najniższe emerytury o 200 zł – z 800 zł do 1080 zł. Ale – jak przypominał Joński – 6 lutego br. rząd w swojej opinii wydanej do projektu stwierdził, że taka podwyżka „zrujnowałaby budżet państwa”. – Dzisiaj jedna i druga partia mówią, że trzeba podnieść emerytury – zauważał polityk Zjednoczonej Lewicy. Zdaniem Jońskiego jest jeszcze czas, aby przed końcem kadencji Sejmu te projekty ustaw przyjąć.

Konferencja prasowa Zjednoczonej Lewicy odbywała się na chwilę przed kolejnym wyjazdem busów. We wtorek politycy lewicowej koalicji odwiedzają Białystok, gdzie jednocześnie odbywa się wyjazdowe posiedzenie rządu. Lewica chce tam przypomnieć premier Ewie Kopacz o projektach, które złożyła lewica, a które teraz PO przedstawia jako własne i nowe.