Lewica krytycznie o prezydencie: Oszukał Polaków. Miał być apolityczny, a nie jest!

dodano 2015-09-27 22:35 w kategorii: Kraj

Politycy SLD należący do koalicji Zjednoczonej Lewicy ocenili, że dotychczasowe działania prezydenta wskazują, że ten zaangażował się w kampanię wyborczą Prawa i Sprawiedliwości. - Apelujemy do Andrzeja Dudy o powagę i rozsądek, o taką prezydenturę jaka miała miejsce za czasów Aleksandra Kwaśniewskiego - powiedzieli Krzysztof Gawkowski i Dariusz Joński.

Taki apel politycy Zjednoczonej Lewicy skierowali podczas konferencji prasowej zorganizowanej w niedzielę przed Pałacem Prezydenckim. Wiceprzewodniczący SLD Dariusz Joński przypomniał, że Andrzej Duda obiecywał w swojej kampanii wyborczej, a także po wygranych wyborach prezydenckich, że będzie prezydentem wszystkich Polaków. Tymczasem - jak wskazywał Joński - po dwóch miesiącach jego prezydentury okazało się, że jest on prezydentem wszystkich działaczy PiS. „Przez ostatnie 2 miesiące nie miał czasu spotkać się z opozycją, nie spotkał się z premier, nie zwołał Rady Bezpieczeństwa Narodowego, ale miał czas spotykać się tylko i wyłącznie ze swoimi działaczami - z Beatą Szydło i Jarosławem Kaczyńskim - wskazywał Joński.
Poseł w ten sposób odniósł się do informacji medialnych, z których wynika, że Andrzej Duda w czwartek późnym wieczorem, potajemnie spotkał się w wilii Jarosława Kaczyńskiego na warszawskim Żoliborzu. Zdaniem Jońskiego to symptom, że wraca IV RP Jarosława Kaczyńskiego. „Prezydent po pierwsze zaangażował się w kampanię PiS, został szefem sztabu tej kampanii, a po drugie to Jarosław Kaczyński wydaje mu polecenia, co ma robić, a czego nie” - wskazywał Joński.

„Po czwartkowym spotkaniu Jarosława Kaczyńskiego z Andrzejem Dudą widać, że centrum polityczne Polski zostało przeniesione z Pałacu Prezydenckiego do wilii Jarosława Kaczyńskiego. Nic nie mamy do tego, żeby Jarosław Kaczyński spotykał się z Andrzejem Dudą, tylko, że to prezes PiS powinien odwiedzić prezydenta w Pałacu Prezydenckim, a nie prezydent nocą, potajemnie jeździ do Jarosława Kaczyńskiego po instrukcje polityczne” - wskazał Gawkowski.

Według niego przykładem, jak powinna wyglądać prezydentura pokazał Aleksander Kwaśniewski. „O taką prezydenturę apelujemy. O powagę i rozsądek” - mówił sekretarz generalny SLD.

Politycy wskazywali też, że dwucyfrowy wynik Zjednoczonej Lewicy w wyborach parlamentarnych skutecznie uniemożliwi Jarosławowi Kaczyńskiemu stworzenie rządu. - Bijemy na alarm i apelujemy do wyborców lewicy o głosy 25 października na Zjednoczoną Lewicę - apelował Dariusz Joński.