Miller: Prezydentem kierują motywy ideologiczne

dodano 2015-10-05 14:45 w kategorii: Kraj

Przewodniczący SLD Leszek Miller ocenił, że decyzja prezydenta Andrzeja Dudy, który zawetował ustawę o uzgodnieniu płci jest niezrozumiała. – Jeżeli pan prezydent wskazuje na błędy formalne, powinien skierować ustawę do Trybunału Konstytucyjnego – powiedział były premier.

Zawetowana przez prezydenta ustawa miała uprościć procedurę zmiany płci wpisanej m.in. w akt urodzenia, jeśli nie odpowiada ona płci odczuwanej przez daną osobę. Ustawa dotyczy procedur prawnych - w myśl jej zapisów wniosek o uzgodnienie płci będzie mogła złożyć osoba, która ma pełną zdolność do czynności prawnych i nie pozostaje w związku małżeńskim
W opinii przewodniczącego SLD, Andrzej Duda podejmując decyzję o wecie wobec tej ustawy kierował się innymi motywami niż dbałość o konstytucyjność zapisów. – To były motywy ideologiczne i polityczne. Pan prezydent nie ukrywa swojego zaangażowania religijnego od strony politycznej. Wiadomo, że ustawa krytykowana jest przez PiS. Te czynniki zadecydowały o wecie – powiedział Leszek Miller.
Jego zdaniem znamienna będzie decyzja PSL w tej sprawie. – Jeżeli nie poprze swojego koalicjanta, czyli PO, to oczywisty da przekaz do PiS – powiedział Miller sugerując powstanie ewentualnej koalicji PiS- PSL po wyborach parlamentarnych.