Jaka Polska? Pyta i odpowiada Przemysław Prekiel

dodano 2015-10-15 07:31 w kategorii: Ludzie

Oto wywiad z autorem jednej z najciekawszych książek o polityce, która ukazała się w 2015 roku. Przemysław Prekiel odpowiada na pytania o Polskę i miejsce lewicy w politycznej układance.

„Jaka Polska” to książka, która nieprzypadkowo ukazała się tuż przed wyborami?

Dokładnie. Nie ukrywam, że chciałem tą książką pomóc liderkom i liderom Zjednoczonej Lewicy w wyborach. To trudno okres dla lewicy, która znajduje się w ideowym zamęcie i nie jest to tylko polska specyfika.
Na publikację składa się 25 wywiadów z politykami, ekonomistami, intelektualistami. Wszyscy związani są z lewicą. Oczywiście, inaczej być nie mogło. Mam nadzieję, że udało się zebrać w jednej książce duże pokłady socjaldemokratycznego przekazu. Jestem z tej książki dumny.

Czego dotyczy rozmowa z przewodniczącym SLD, Leszkiem Millerem?

Z byłym premierem poruszaliśmy różne tematy, ważne dla państwa i obywateli. To rozmowa o polityce zagranicznej, o braku wizji UE, ale przede wszystkim, rozmowa dotyczy stosunków wewnętrznych. Tytuł bowiem mówi sam za siebie- „Narastają nierówności społeczne”. Dobrze, że lewica zwraca na to uwagę, jeśli nie lewica, to kto upomni się o konstytucyjny zapis, który mówi, że RP realizuje zasady sprawiedliwości społecznej?

Jest również rozmowa z liderką Zjednoczonej Lewicy, Barbarą Nowacką.

Nie mogło jej zabraknąć. Każdą rozmowę starałem się przedstawić w innym kontekście. Z Barbarą Nowacką rozmawialiśmy o ruchu kobiecym, w którym działa ona od lat. Co ważne, Basia mocno akcentuje swoją lewicowość, a to nie takie oczywiste w ruchu kobiecym. Nie brakuje tam bowiem kobiet o liberalnym spojrzeniu na gospodarkę. Basia całą swoją polityczną droga udowadnia, że jest ideowa, kompetentna, oddana sprawom, które dla lewicy są najbardziej istotne- wolność, równość, sprawiedliwość.

W książce uderza fakt, że jest bardzo dużo osób związanych z SLD.

No tak, na lewicy nie brakowało nigdy ludzi dobrze przygotowanych i doświadczonych. O służbie zdrowia rozmawiałem z najlepszym ministrem zdrowia, czyli Markiem Balickim, który mocno sprzeciwia się komercjalizacji w służbie zdrowia. Ten obszar staje się na naszych oczach fabryką, zdrowie traktowane jest jak towar, choć Konstytucja zapewnia nam opiekę ze strony państwa.  O polityce międzynarodowe, zwłaszcza amerykańskiej, ze znakomitym amerykanistą, prof. Longinem Pastusiakiem. Pani prof. Danuta Waniek jest specjalistką od spraw świeckości państwa i to na ten temat rozmawialiśmy. Z kolei Krzysztof Gawkowski, podobnie jak Leszek Miller, zwraca uwagę na brak sprawiedliwości społecznej, jako pustego zapisu. Jest też dr Wojciech Szewko,  którym rozmawiałem, jakżeby inaczej, o międzynarodowym terroryzmie. SLD jest ta partią, którą ciągnie tę kampanię do przodu, ponosząc jednocześnie największe koszta.

Ale nie brakuje również znanych ekonomistów- prof. Leokadii Oręziak i Piotra Kuczyńskiego...

To wielki atut lewicy, że są wokół niej takie znakomitości, oby tylko lewica potrafiła mądrze i rozsądnie korzystać z ich rad. Prof. Leokadia Oręziak rozprawia się z upadającym neoliberalizmem, ideologią, która zdominowała wielką część świata. Piotr Kuczyński to znany znawca rynków finansowych. Zauważył on to, czego nie widzi część polskich elit, czyli tego, że podatki w Polsce są niskie, a wysokie podatki wcale nie są czymś złym, wprost przeciwnie, tak, gdzie podatki są wysokie, jak np. w Skandynawii, odnotowuje się największy wzrost gospodarczy a innowacyjność jest zawsze na najwyższym poziomie.

Lewica zawsze znajdowała oparcia w związkach zawodowych. Głos szefów organizacji związkowych Sławomira Broniarz z ZNP oraz Jana Guza z OPZZ, nie jest przypadkowy?

Lewica bez związków zawodowych jest jak chirurg bez oka. Nie ma lepszego pośrednika między kapitałem a pracą, jak związki zawodowe. Sławomir Broniarz mówił o walce, jaką toczy ZNP, czyli walkę z komercjalizacją w edukacji. To ważne zadanie dla lewicy, ale szkoła była powszechna, stwarzała równe szanse. To od edukacji zaczyna się wszystko, nasz start w dorosłe życie. Nie warto na niej oszczędzać. Jan Guz, to z kolei architekt historycznego porozumienia lewicy. To z inicjatywy OPZZ udało się powołać do życia koalicję Zjednoczonej Lewicy. Wywiad z szefem OPZZ jest również wymowny- „Związki zawodowe są fundamentem demokracji”. Żyjemy w państwie, które żyje mitem „Solidarności”, jednak gdy ludzie wychodzą na ulice i upominają się o swoje prawa, słyszymy, że są to „roszczeniowcy”. To na związkach zawodowych porobili kariery ci, którzy dziś z taką nienawiścią podchodzą do idei związków zawodowych.

Pana książka spotkała się już z pozytywnym odbiorem?

Książka ukazała się niedawno, więc na razie trudno powiedzieć. Mam za sobą promocję w Sejmie, którą zorganizował Klub Parlamentarny SLD przy wsparciu Przeglądu Socjalistycznego. Tę uroczystość prowadził szef SLD, Leszek Miller oraz wydawca książki, red. Andrzej Ziemski. Relację z tej promocji można znaleźć w Dzienniku Trybuna. Byłem też gościem w radio. Liczę jednak na wsparcie czytelników, to wszak dla nich jest ta książka. Mam nadzieję, że lektura będzie z jednej strony inspirująca, z drugiej, pełna refleksji.

Wierzy Pan w sukces Zjednoczonej Lewicy?

Powiem szczerze, że na początku byłem sceptyczny. Wszyscy przecież byliśmy w szoku po tym, jak lewica oberwała w wyborach na urząd Prezydenta RP. Ale widzę, że wyciągnięto wnioski, zakasano rękawy i odbudowuje się społeczne poparcie. Połączyć temperament Leszka Millera i Janusza Palikota nie było z pewnością łatwo. Ci dwaj doświadczeni politycy, ustąpili miejsca tej, która jest liderką Zjednoczonej Lewicy, Barbarze Nowackiej. To ona łączy te dwa środowiska, jest akceptowalna dla wszystkich. Warto pamiętać, że dużą wartością tej koalicji sa również mniejsze podmioty- Zieloni, PPS, czyli najstarsza partia w Polsce, Unia Pracy oraz Polska Partia Pracy. PO dekadzie rządów prawicy, lewica ma ogromną szansę naprawić państwo. Tak, aby było ono bardziej sprawiedliwe i nowocześniejsze.

Gdzie książkę "Jaka Polska" można znaleźć?

Książka jest dostępna w Księgarni Naukowej im. Bolesława Prusa w Warszawie, jest również dostępna w Wydawnictwie Kto jest Kim pod adresem: ktojestkim@k.com.pl