Joanna Senyszyn: TKM, czyli Trybunał Kaczyńskiego zamiast Konstytucyjnego

dodano 2015-12-01 14:08 w kategorii: Kraj

W zamieszaniu wokół Trybunału Konstytucyjnego zapomina się, że niestety tylko teoretycznie jest to organ stojący na straży konstytucji. Tak, jak teoretycznie mamy równouprawnienie kobiet, osób niepełnosprawnych czy LGBT. I jak – wg byłego ministra Sienkiewicza – istnieje państwo polskie.

Wielokrotnie orzeczenia TK miały niewiele wspólnego z wykładnią ustawy zasadniczej, za to wiele z polityką. Tak było między innymi z orzeczeniem kwestionującym konstytucyjność liberalizacji ustawy antyaborcyjnej, uznającym odpowiedzialność zbiorową byłych pracowników służb, z orzeczeniami dotyczącymi religii w szkole. Nie darmo prezes Rzepliński otrzymał medal za zasługi dla Kościoła i papieża.

Oczywiście wymiana pięciu wybranych w poprzedniej kadencji sędziów TK na uzależnionych od PiS pogorszy sytuację, ale warto pamiętać, że dobra nie była w zasadzie nigdy. Nie bez powodu kilka lat temu określiłam Trybunał przymiotnikiem, uznanym przez niektórych za obrazę tego konstytucyjnego organu. Złożono na mnie doniesienie do prokuratury, ale postępowanie zostało umorzone, bo moim celem nie było ani poniżenie, ani obrażenie TK, ale wstrząśnięcie nim. Niestety trudno wstrzasnąć sędziami wybranymi na 9 lat, których nie można odwołać.

Bezprawne działania wobec wybranych sędziów TK PiS tłumaczy koniecznością przywrócenia ładu naruszonego przez PO. To kłamstwo i zasłona dymna. PiS, a w zasadzie prezes Kaczyński ma juź swój Sejm, swój Senat i swój rząd. Teraz chce mieć w Trybunale swoich ludzi i swojego prezesa, który właśnie ich będzie wyznaczał do rozpoznawania konstytucyjności ustaw ważnych dla rządu, a zaskarżonych przez opozycję. PiS wcale tego nie kryje. Oznacza to, że prezes Kaczyński, nie mając większości zdolnej zmienić konstytucję, będzie ją świadomie łamał. A Trybunał ma orzekać, że wszystko jest w porządku, bo Konstytucyjny będzie już tylko z nazwy. Naprawdę będzie Trybunałem Kaczyńskiego. Skrót zostanie ten sam: TK, a w nim TKM.

Joanna Senyszyn