Leszek Miller: Mamy rozpoczęty proces deplatformizacji

dodano 2016-01-05 09:13 w kategorii: Kraj

Mamy rozpoczęty proces deplatformizacji. To demontaż układu, który przejął państwo na okres 8 lat — mówił Leszek Miller w „Faktach po Faktach”

Mówię o PO i PSL. I to przejął praktycznie w całości. Przez te 8 lat budując pewną stabilizację i równowagę. Otóż PiS chce to zburzyć, wprowadzając własną równowagę i dostosowując zakres sprawowanej władzy w Polsce do wyniku wyborów. Tam jest takie przekonanie: mamy mocną legitymację, otrzymaną od wyborców i zdecydowanie mniejsze środki, które umożliwiają nam realizację tej legitymacji czy programu. I to wszystko - powiedział Miller na antenie TVN24.

Komentując sprawę Trybunału Konstytucyjnego - powiedział: Sądzę, że sprawa Trybunału Konstytucyjnego wynikła z przypadku. Otóż ten przypadek dostarczyła Platforma, wybierając sędziów niezgodnie z obowiązującym prawem i to był prezent, który nieopacznie wylądował na biurku Jarosława Kaczyńskiego. Oczywiście można powiedzieć: gdyby nie to, byłoby co innego. Być może. Ale sprawa TK jest rozgrywana instrumentalnie zarówno przez jeden obóz, jak i drugi obóz. To już nawet nie chodzi o to, kto będzie sądził, tylko czyje będzie na wierzchu, czyja racje będzie na wierzchu.

źródło: Fakty po Faktach - TVN24