FMS w apelu przed Kongresem SLD

dodano 2016-01-12 21:14 w kategorii: Kraj

Koleżanki i Koledzy,

Już w najbliższą sobotę odbędą się wybory Przewodniczącego Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Zgodnie z naszą wspólną decyzją podjętą na grudniowej Konwencji, wybory będą bezpośrednie i wziąć w nich udział będą mogli wszyscy członkowie Sojuszu spełniający wymogistatutowe. Tego samego dnia odbędą się zebrania Rad Powiatowych waszych organizacji, gdzie zostaną wybrani delegaci na nadchodzący Kongres Krajowy SLD. Jest to tym bardziej istotne, gdyż to właśnie na Kongresie dokonamy ostatecznego wyboru w sytuacji, gdy żaden spośród kandydatów nie uzyska większości głosów w sobotnim głosowaniu.

Zwracam się do Was, Koleżanki i Koledzy, z apelem abyście przy podejmowaniu decyzji o wyborze delegatów mających reprezentować wasze organizacje na Kongresie wybierali osoby młode, a w szczególności osoby reprezentujące zarówno Sojusz jak i Federację Młodych Socjaldemokratów. Aktywność waszych młodszych koleżanek i kolegów widzicie na co dzień – to my stoimy w pierwszym szeregu przy zbieraniu podpisów, przy organizowaniu różnych akcji, nigdy nie boimy się wyjść na ulice i działać bezpośrednio z ludźmi. To właśnie młodszym koleżankom i kolegom ufacie przekazując odpowiedzialność za nowe formy komunikacji, oni wspierają was w działaniach, a szczególnie w wyborach powszechnych – często zajmując miejsca nie dające szans na osobisty sukces wyborczy, ale działając dla wspólnego dobra – zarówno dobra lewicy jak i naszych lokalnych społeczności, a wreszcie całego polskiego społeczeństwa. To ważne, aby wśród delegatów znalazła się liczna reprezentacja osób młodych. Jesteśmy głosem młodego
pokolenia, często w inny sposób patrzącego na otaczającą nas rzeczywistość oraz na to, co dzieje się wewnątrz Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Ważne jest, aby ten głos mógł głośno i wyraźnie wybrzmieć również przy okazji nadchodzącego Kongresu.

Z socjaldemokratycznym pozdrowieniem,
Maciej Onasz