Nowe kierownictwo i nowa rzeczniczka prasowa!

dodano 2016-02-02 15:29 w kategorii: Kraj

Dziś w siedzibie partii oficjalnie pierwszy raz z dziennikarzami spotkało się nowe kierownictwo Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Sojusz ma też nową rzeczniczkę prasową, którą została Anna-Maria Żukowska.

Konferencja prasowa nowego kierownictwa Sojuszu Lewicy Demokratycznej z udziałem przewodniczącego SLD Włodzimierza Czarzastego odbyła się mniej więcej tydzień po VI Kongresie SLD. Zaprezentowano oficjalnie nowe kierownictwo partii, a także przedstawiono nową rzeczniczkę prasową. Funkcję tę po Dariuszu Jońskim objęła Anna-Maria Żukowska, która wcześniej pełniła podobną rolę na poziomie województwa mazowieckiego.

Włodzimierz Czarzasty poinformował również, że za część programową w SLD odpowiadać będzie doświadczony Jerzy Wenderlich, z kolei za współpracę z innymi podmiotami na lewicy były Sekretarz Generalny, Krzysztof Gawkowski.

Sprawami samorządowymi będą kierować Karolina Pawliczak, wiceprezydent Kalisza i Tomasz Trela, wiceprezydent Łodzi. W marcu SLD planuje dużą konwencję samorządową, a w październiku - kongres polskiej lewicy, który pokaże, że w programie partii jest siła i alternatywa dla PiS - mówili na wtorkowej konferencji prasowej członkowie nowego kierownictwa Sojuszu.

Za stanowiska SLD w sprawach bieżących - prezentowane, jak zapowiedział szef partii, co najmniej raz w tygodniu - odpowiadać będzie natomiast Wincenty Elsner. Przedstawiając zarys planów SLD dotyczących kwestii programowych Wenderlich zapowiadał m.in. powołanie zespołów programowych i współpracę z b. członkami rządów SLD.

Chcemy powrócić do czasu kiedy wspólnie z autorytetami i ekspertami budowaliśmy program. Chcemy żeby rządzący wyjaśnili kryteria uzyskania 500 zł. Pokażcie listę wyłączonych w stosunku do obietnic. Ci którzy obiecują pieniądze Rydzykowi czerpali przed wyborami z obecności w jego mediach - mówił dziś Jerzy Wenderlich opisując plany na najbliższą przyszłość w SLD.

źródło: informacja własna, PAP