SLD podsumowuje pierwszych sto dni rządu Beaty Szydło

dodano 2016-02-26 17:40 w kategorii: Kraj

- Uchwalcie wreszcie ustawę obniżającą wiek emerytalny – apeluje Sojusz Lewicy Demokratycznej w sto dni rządu Beaty Szydło.

Czy wicepremier Morawiecki blokuje prace Sejmu? Wicepremier Morawiecki ogłosił, że nie ma pieniędzy na realizację obietnicy rządu Szydło. Prezydencki projekt ustawy od dwóch miesięcy znajduje się w zamrażarce komisji polityki społecznej i rodziny.

- Skoro potrafiliście za pomocą szybkiej ścieżki uchwalić ustawę medialną czy o prawo o Trybunale Konstytucyjnym, to dlaczego nie obniżacie wieku emerytalnego. Nie możecie, czy nie chcecie – pyta SLD.

Przewodnicząca sejmowej komisji polityki społecznej poseł Beata Mazurek (PiS) od dwóch miesięcy nie zwołuje posiedzenia komisji w sprawie obniżenia wieku emerytalnego.

Apelujemy do Marszałka Sejmu Marka Kuchcińskiego o zwołanie Komisji i przyśpieszenia prac nad obniżeniem wieku emerytalnego. Składamy formalny apel do Marszałka w tej sprawie.

W swoim expose Beata Szydło złożyła 5 obietnic na pierwszych sto dni swojego rządu. Tylko jedna z nich została zrealizowana – 500 zł na dziecko. Takie obietnice jak: obniżenie wieku emerytalnego, podwyższenie kwoty wolnej od podatku, podniesienie płacy minimalnej i darmowe leki dla seniorów nie zostały zrealizowane.

Z radością dostrzegamy, że prawicowy rząd przyznaje rację lewicy, iż niewidzialna ręka rynku nie istnieje. Program rządu PiS opiera się na interwencjonizmie państwa w sferze gospodarczej i społecznej. Program ten nie jest jednak realizowany! Cztery na pięć obietnic na sto dni rządu Szydło nie zostało zrealizowanych.

Beata Szydło oszukała Polaków w sprawie wieku emerytalnego, podniesienia płacy minimalnej, podwyższenia kwoty wolnej od podatku i darmowych leków dla seniorów.