Oświadczenie w sprawie inf. pras. dotyczących ew. utraty subwencji

dodano 2016-03-06 09:00 w kategorii: Informacje

W nawiązaniu do publikacji z dnia 5 marca br. portalu trybuna.eu pt. „PKW odrzuca sprawozdanie. SLD straci subwencję?” oraz publikacji z dnia 5 marca br. portalu strajk.eu pt. „SLD straci 4,3 mln zł?” informujemy, że partia nie otrzymała subwencji w ostatnim kwartale 2015 roku. Był to jedyny skutek odrzucenia przez PKW sprawozdania finansowego SLD za 2014 rok.

Nie jest zatem prawdą, że odrzucenie sprawozdania finansowego SLD za rok 2014 skutkuje ryzykiem odebrania partii subwencji w kadencji 2015-2019. Osoby i podmioty głoszące taką tezę posługują się nieprawdą i robią to najwyraźniej z chęci zaszkodzenia SLD.

Jesienią 2015 roku odbyły się wybory parlamentarne, wskutek tego subwencja dla partii politycznych przysługuje od 1 stycznia roku następującego po roku, w którym odbyły się wybory. Na nową kadencję nie przenosi się konsekwencji prawnych wynikających z odrzucenia sprawozdania w ubiegłej kadencji.

Koalicyjny komitet wyborczy z udziałem Sojuszu Lewicy Demokratycznej, jak wszystkie inne podmioty uczestniczące w wyborach parlamentarnych w 2015 roku, złożył w Państwowej Komisji Wyborczej sprawozdanie z przychodów i wydatków w okresie kampanii wyborczej, a także do końca marca 2016 r. złoży roczne sprawozdanie finansowe za 2015 rok.

Anna-Maria Żukowska

rzeczniczka prasowa Sojuszu Lewicy Demokratycznej