Niech się święci 1. Maja! 12 lat Polski w UE!

dodano 2016-05-01 18:22 w kategorii: Kraj

Serdecznie dziękujemy za tak liczne przybycie na pochód 1. maja, było nas kilkanaście tysięcy! Spotkaliśmy się przed siedzibą OPZZ, gdzie liderzy SLD i OPZZ wygłosili okolicznościowe przemówienia.

Lider SLD Włodzimierz Czarzasty wezwał PiS oraz prezydenta Dudę do realizacji przedwyborczych obietnic. - Jarosławie Kaczyński - obiecałeś obniżyć wiek emerytalny – skłamałeś. Jarosławie Kaczyński-  obiecywałeś zlikwidować umowy śmieciowe – skłamałeś. Jarosławie Kaczyński-  obiecywałeś pomóc frankowiczom – skłamałeś. Jarosławie Kaczyński-  obiecywałeś, chociaż nie wiem po co – sprawadzić wrak Tupolewa – skłamałeś.

Prezydencie Andrzeju Duda obiecałeś, że jak dojdziesz do władzy obniżysz wiek emerytalny i podwyższysz kwotę wolną od podatku. – zwrócił się do prezydenta szef SLD. - Powiedziałeś również, że jak tego nie zrobisz, to się podasz do dymisji. Podaj się do dymisji – zaapelował.

Włodzimierz Czarzasty przypomniał również, że to rząd koalicji SLD-UP, któremu przewodził Leszek Miller,  12 lat temu wprowadził Polskę do Unii Europejskiej, równocześnie zarzucając PO próbę zafałszowania historii poprzez wmawianie Polkom i Polakom, że stało się to 7 maja.

Następnie ruszyliśmy Nowym Światem, prze pl;. Trzech Krzyży pod budynek Sejmu. Pochód spotkał się z życzliwym przyjęciem warszawiaków i turystów, których spotkali na trasie naszego marszu. Zdjęcia, pozdrowienia, pozytywna energia.

Pochód zakończył się przemówieniami  liderów SLD i OPZZ pod gmachem Sejmu.

W tym roku po raz 126 obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Solidarności Ludzi Pracy. 1. Maja historycznie łączy w sobie walkę o sprawiedliwość i niepodległość naszego kraju. Wzrost dochodu narodowego w ostatnich latach nie przełożył się na zmniejszenie dużej skali ubóstwa, dlatego dzisiaj działania na rzecz równości i sprawiedliwości społecznej, przestrzegania prawa pracy, walki z rozwarstwieniem społecznym, dyskryminowaniem pracowników i bezrobociem są nadal aktualne.

Geneza święta 1. maja sięga 1886 r. kiedy to, w amerykańskim Chicago, odbył się krwawo stłumiony strajk, który zorganizowano pod hasłem 8 godzinnego dnia pracy. Po raz pierwszy międzynarodowe święto 1. maja obchodzono w 1890 roku, głównie w zachodniej Europie: Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii. W Polsce, która w tamtym czasie cierpiała pod jarzmem zaborców, największe demonstracje 1 majowe odbywały się w latach 1905, 1906 i 1907 roku, gdzie prócz haseł społecznym podnoszono również kwestie niepodległości Polski. Demonstracje 1majowe  z początku XX wieku to integralna część „Rewolucji 1905r.”, która wymierzona była w Carat i na celu miała walkę o odzyskanie przez nasz kraj niepodległości. W 1905 r. doszło do masakry demonstrujących, zginęło wówczas 37 protestujących a kilkudziesięciu zostało rannych.

Obejrzyj galerię zdjęć z pochodu.