Kampania samorządowa ruszyła w Kielcach

dodano 2016-05-31 09:05 w kategorii: Kraj

12 czerwca 2016 r. odbędzie się referendum w sprawie odwołania prezydenta Kielc, to polityczne wydarzenie dało impuls do rozpoczęcia przez świętokrzyski Sojusz Lewicy Demokratycznej kampanii samorządowej. - Referendum daje prawo do oceny, w jakiej sytuacji obecnie znajdują się Kielce – powiedział Andrzej Szejna, przewodniczący świętokrzyskiego SLD podczas konferencji prasowej 30 maja br.

Andrzej Szejna zaapelował o odwołanie Wojciecha Lubawskiego z funkcji prezydenta Kielc oraz zaprezentował kandydata Sojuszu w ewentualnych wyborach na prezydenta miasta – Marcina Chłodnickiego, który obecnie pełni funkcję radnego Kielc. - Jeżeli społeczeństwo 12 czerwca odwoła prezydenta Wojciecha Lubawskiego, my już następnego dnia zaprezentujemy program dla Kielc – zapowiedział Chłodnicki.

W konferencji prasowej wziął udział również wiceprezydent Łodzi Tomasz Trela, który namawiał kielczan do udziału w referendum. – W 2010 r. odbyło się referendum w sprawie odwołania prezydenta Łodzi, które pozbawiło Jerzego Kropiewnickiego stanowiska prezydenta miasta. – powiedział Tomasz Trela. - Łodzianie zaufali lewicy, a samo miasto w przeciągu sześciu lat zupełnie się zmieniło.- dodał.