Wieczorek: Długi szpitali to wina zarządu województwa zachodniopomorskiego

dodano 2016-06-08 13:58 w kategorii: Ludzie

Sojusz Lewicy Demokratycznej w województwie zachodniopomorskim zapowiada zwołanie nadzwyczajnej sesji sejmiku, który ma zająć się kilkudziesięciomilionowym zadłużeniem szpitala w Zdunowie.

Jesteśmy zdziwieni powstępowaniem marszałka oraz zarządu województwa zachodniopomorskiego – powiedział Dariusz Wieczorek, radny Sojuszu w sejmiku województwa. – Oceniamy je jako działanie na szkodę szpitali, które stwarza zagrożenie dla zdrowia pacjentów – podkreślił Wieczorek.

Marszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Geblowicz jest wskazywany jako główny winowajca liczonego już w milionach zadłużenia szpitala w szczecińskim Zdunowie. Obecny dług placówki wynosi już 25 mln złotych i co miesiąc rośnie o kolejne o 1,5 mln.

Zdaniem SLD zarząd województwa powinien zwiększyć poziom dofinansowania placówki oraz nie zmuszać jej do przeznaczania dofinansowania z kasy województwa na spłatę powstałego zadłużenia. - Podczas gdy inne szpitale mają dofinansowanie na poziomie od 75 do 100 procent, Zdunowo dostawało 56 proc, a od niedawana 75 prcent dofinansowania – stwierdził przewodniczący SLD w zachodniopomorskim Dariusz Wieczorek.- Marszałek Geblowicz nie uczynił żadnej łaski podnosząc dofinansowanie - podkreślił.