Założenia programu in vitro w Łodzi

dodano 2016-06-09 09:18 w kategorii: Kraj

Z zadowoleniem informuję, że Komisja Ochrony Zdrowia i Opieki Społecznej Rady Miejskiej w Łodzi pozytywnie zaopiniowała "Miejski Program In Vitro dla Łodzi" – pochwaliła się Małgorzata Moskwa – Wodnicka, radna SLD w Łodzi, która pilotuje ten projekt. - Mam nadzieję, że na sesji 15 czerwca zostanie on przyjęty przez Radę i miasto będzie mogło wspierać pary borykające się z problemami zaburzeń płodności – podkreśliła Moskwa – Wodnicka.

Z programu in vitro finansowanego przez miasto Łódź będą mogły skorzystać nie tylko małżeństwa, ale i pary pozostające w związkach nieformalnych. Kwalifikacją objęte będą kobiety do czterdziestego roku życia. W uzasadnionych przypadkach medycznych granica ta będzie przesunięta do 42 lat. "Miejski Program In Vitro dla Łodzi" będzie również obejmował także pary, które rozpoczęły leczenie w programie dotychczas finansowanym przez ministerstwo zdrowia.

W pierwszym roku funkcjonowania programu leczenia bezpłodności metodą In Vitro, tj. 2016 r. miasto przeznaczyłoby 0,5 mln złotych, w latach kolejnych 1 mln. Program zakłada dofinansowanie maksymalnie trzech procedur zabiegu. Do każdej z nich dofinansowanie wyniosłoby do 5 tys. zł, ale nie więcej niż 80 proc. całkowitych kosztów zabiegu.