Skwer Władysława Bartoszewskiego w Warszawie

dodano 2016-06-07 10:03 w kategorii: Informacje

Pomysł upamiętnienia prof. Władysława Bartoszewskiego jest ideą ze wszech miar godną poparcia. Lewica zawsze potrafiła docenić postaci z innych obozów politycznych, a w tym wypadku chodzi o podkreślenie roli, jaką profesor odegrał w ratowaniu ludzkiego życia podczas II wojny światowej.

W tym miejscu oddajmy głos inicjatorowi akcji, reżyserowi Mariuszowi Malinowskiemu:

„W czasie Wojny ulica Biała, która teraz znajduje się dwieście metrów na zachód, łączyła Sądy z ulicą Chłodną. Sądy, Chłodna, a także Biała były wyłączone z Getta. Żydzi wchodzący do Sądów od strony leżącej w Getcie ulicy Leszno, mogli tam dostać ubrania i fałszywe papiery a potem wyjść przez Białą na wolność. Pomagała im w tym Organizacja Żegota, w prezydium której był Władysław Bartoszewski. Idąc wąskim przesmykiem pomiędzy murami z obu stron ulicy Białej uciekinierzy i ich przewodnicy przeżywali niezwykłe emocje. To miejsce nasycone jest ich nadzieją wolności. Dlatego uważam, że Profesorowi podobało by się, aby nosiło Jego imię. To skromny skwer, ale opowiadający wiele ważnych narracji.”.

Przychylamy się do inicjatywy pana Mariusza Malinowskiego nadania imienia prof. Władysława Bartoszewskiego skwerowi przy ulicy Ogrodowej 5  i przyłączamy się do apelu do Pani prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz Waltz, o odstąpienia od 5-letniego okresu oczekiwania na upamiętnienie.