SLD apeluje o wznowienie małego ruchu granicznego z Rosją

dodano 2016-08-12 12:45 w kategorii: Kraj

Dzisiaj o 12.00 w Bartoszycach w województwie warmińsko-mazurskim odbyła się konferencja prasowa Sojuszu Lewicy Demokratycznej z udziałem szefa SLD Włodzimierza Czarzastego i sekretarza generalnego SLD Marcina Kulaska w sprawie wznowienia małego ruchu granicznego z Rosją. Na konferencji obecni byli również szefowie SLD z trzech województw: przewodniczący woj. warmińsko-mazurskim Władysław Mańkut, przewodniczący SLD w woj. pomorskim Jerzy Śnieg i przewodniczący w woj. kujawsko-pomorskim Ireneusz Nitkiewicz.

Zaapelowaliśmy do rządu Beaty Szydło o niezwłoczne wznowienie małego ruchu granicznego.

APEL

Sojuszu Lewicy Demokratycznej w sprawie wznowienia Małego Ruchu Granicznego z Obwodem Kaliningradzkim.

Fundamentem zrównoważonego i równomiernego rozwoju Rzeczypospolitej Polskiej jest stworzenie wszystkim jej regionom prawnych i ekonomicznych warunków do realizacji uchwalonych przez Samorządy Wojewódzkie i zaakceptowanych przez władze państwa Wojewódzkich Strategii Rozwoju.

Jednym ze strategicznych celów rozwoju województwa warmińsko-mazurskiego jest wszechstronne wykorzystanie przygranicznego i nadzalewowego położenia województwa. Cel ten, w zdecydowanie szerszym niż w początkowych latach transformacji, zaczęto realizować po podpisaniu Umowy o wprowadzeniu między Polską a Federacją Rosyjską Małego Ruchu Granicznego obejmującego miasta Elbląg i Olsztyn oraz przygraniczne powiaty woj. warmińsko-mazurskiego i miasta Gdańsk, Gdynia, Sopot oraz powiaty gdański, nowodworski, malborski woj. pomorskiego i cały Obwód Kaliningradzki.

Zawieszenie Małego Ruchu Granicznego to kolejny cios w rozwój najbiedniejszych obszarów województwa, obszarów o najwyższym bezrobociu, obszarów gdzie dziedziczenie biedy nie jest niczym wyjątkowym.

Ta decyzja jest kolejnym dowodem, że rozwój Polski ma się odbywać w oparciu o dwie różne prędkości rozwojowe. Protestujemy przeciwko tak rozumianemu zrównoważonemu rozwojowi regionów. Różnego rodzaju polityczne fobie, w tym fobie w stosunkach zagranicznych nie mogą pogłębiać przepaści ekonomicznego i cywilizacyjnego rozwoju między regionami. Tego typu decyzjami podważa się naczelną ideę solidarności europejskiej oraz hamuje także wykorzystywanie funduszy europejskich by zwiększyć spójność ekonomiczną i społeczną Unii Europejskiej.

Apelujemy do Rządu Rzeczypospolitej Polskiej do Pani Premier Beaty Szydło o podjęcie działań, aby Umowa pomiędzy Rzeczpospolitą Polską a Federacją Rosyjską została jak najszybciej ponownie wprowadzona do praktyki w zakresie przekraczania granicy między RP a F.R.

Brak pozytywnych decyzji w tym zakresie będziemy rozumieli jako niczym nie uzasadnione hamowanie pozytywnych trendów rozwojowych na obszarach objętych Małym Ruchem Granicznym woj. warmińsko-mazurskiego i pomorskiego. Będzie to dowodem, że Polska ponownie dzieli się na Polskę A i B, na lepszych i gorszych obywateli.

Sekretarz Generalny SLD                                                            Przewodniczący SLD

Marcin Kulasek                                                              Włodzimierz Czarzasty

Przewodniczący Warmińsko Mazurskiej RW SLD

Włądysław Mańkut