Liberadzki o projekcie rezolucji ws. Polski

dodano 2016-09-14 11:03 w kategorii: Informacje

Dzień dzisiejszy jest naznaczony szczególnymi okolicznościami: debata w PE  w Strasbourgu nad kolejną rezolucją ws. Polski, trwająca w Warszawie wizyta i rozmowy Komisji Weneckiej oraz spotkanie premier Szydło z przewodniczącym D. Tuskiem przed szczytem w Bratysławie - pisze dla www.sld.org.pl Bogusław Liberadzki, eurodeputowany SLD. - Wspólnym mianownikiem (przynajmniej deklaratywnie) jest dążenie do wzmocnienia Unii Europejskiej, wypracowanie spójnej wizji przemian strukturalnych, instytucjonalnych oraz społeczno-politycznych.

Projekt rezolucji PE wnoszony przez 5 grup politycznych najwięcej uwagi poświęca państwu prawa - napięciom wokół Trybunału Konstytucyjnego, w nawiązaniu do prac Komisji Weneckiej, zaproszonej do Polski przez rząd. Wskazuje się na pewien postęp, aczkolwiek ciągle podkreśla się pilną potrzebę opublikowania wszystkich orzeczeń TK. Projekt rezolucji podkreśla znaczenie praw podstawowych i wartości, wskazując, iż polska konstytucja zawiera stosowne postanowienia.

Inne zagadnienia podjęte to nowa ustawa dotycząca mediów publicznych, antyterrorystyczna, Kodeks Karny, aborcja, a nawet wycinka drzew w Puszczy Białowieskiej. Mamy zatem szerokie spektrum spraw podjętych, które razem tworzą nową jakość, stawiając nie tylko rząd, ale także nasze państwo w niekorzystnym świetle.

Potrzebne jest zatem szybkie nawiązanie intensywnego dialogu władz państwowych  z instytucjami wspólnotowymi, aby włączyć nas w wewnętrzny wspólnotowy dialog  o przyszłości UE.