Kalita: Szybka ścieżka legislacyjna dla medycznej marihuany

dodano 2016-10-09 15:14 w kategorii: Akcje

- Wczoraj w prezencie ślubnym otrzymałem „ten olej”, olej który uśmierza ból – powiedział Tomasz Kalita, wieloletni rzecznik prasowy SLD, podczas konferencji poświęconej legalizacji marihuany medycznej.  – Chciałbym, aby państwo polskie dało taki prezent wszystkim chorym, którzy go potrzebują – dodał.

Tomasz Kalita uznał za kuriozalną sytuację, w której olej uśmierzający ból i dający chorym nadzieję musi być zdobywany za granicą lub być kupowany nielegalnie w kraju. W swojej wypowiedzi Kalita powołał się również na kontakty z wieloma cierpiącymi osobami, które za pomocą mediów społecznościowych informują go o potrzebie legalizacji medycznej marihuany.

W celu zmobilizowania parlamentu do pracy Tomasz Kalita złoży jutro w Sejmie list, w którym prosi posłów o przyśpieszenie prac nad legalizacją medycznej marihuany. - Apeluję spod Sejmu, aby parlament pokazał mapę drogową, kiedy i jak państwo polskie zamierza zalegalizować tę metodę uśmierzania bólu – powiedział Tomasz Kalita podczas konferencji prasowej w Warszawie 9 października 2016 r. – Drogi Sejmie, drogi marszałku jak się powiedziało A i dopuściło projekt do procedowania, trzeba powiedzieć B i wskazać ścieżkę legislacyjną – oświadczył Kalita. – Apeluję do minister Kempy, do ministra Jakiego, jeżeli jest przychylność z Waszej strony, zróbcie to – dodał.

Kalita wspomniał, że Sejm wielokrotnie pracował po nocach i potrafił przyjąć szybką ścieżkę legislacyjną, aby wprowadzić nowe ustawy. Według wieloletniego rzecznika SLD legalizacja medycznej marihuany również mogłaby być objęta szybszą drogą ustawodawczą.  - Pacjenci czekają – podkreślił.

Treść listu Tomasza Kality do Sejmu:

- Walka o medyczną marihuanę trwa od bardzo, bardzo dawna – powiedział Andrzej Rozenek, który od lat walczy o legalizację medycznej marihuany. – Poszedł sygnał od polityków PiS, że sprawa jest załatwiona, to nieprawda – podkreślił. – Jarosław Kaczyński powiedział, że sprawa jest załatwiona, to również nie prawda – dodał Rozenek.

Andrzej Rozenek opisał trudną drogę formalną jaką należy przejść, aby legalnie sprowadzić medyczną marihuanę do Polski, drogę, która i tak w większości przypadków kończy się odrzuceniem wniosku. – Za nielegalny import oleju typu RSO, co do którego jest domniemanie, że leczy raka, idzie się do więzienia na 10 lat – powiedział Andrzej Rozenek. – 10 lat za posiadanie, 15 lat za przemyt – dodał.

- Nie czekajcie z legalizacją, każdy dzień zwłoki oznacza życie pacjentów – zaapelowała Andrzej Rozenek. – To jest dar natury, z którego mamy prawo korzystać – podkreślił Rozenek. – Medyczna marihuana nie jest sztuczną substancją, na której będą zarabiały koncerny farmaceutyczne – dodał.

- Obecnie obowiązujące prawo jest prawem zbrodniczym, ponieważ czyni one rodziców, którzy podają swoim dzieciom ten olej przestępcami – powiedział Andrzej Dolecki, przedstawiciel Koalicji Medycznej Marihuany. – Ja jestem przestępcą, Tomasz Kalita jest przestępcą, ale według mnie to Ci którzy utrzymują to prawo w mocy są przestępcami – podkreślił Dolecki.