SLD: Pomimo deklaracji o repolonizacji, rząd gotowy jest przyjąć zarówno CETA, jak i TTIP

dodano 2016-10-19 08:21 w kategorii: Informacje

Polski rząd zbyt szybko zgadza się na podpisanie umowy handlowej CETA między UE a Kanadą - ocenił we wtorek w Brukseli szef Sojuszu Lewicy Demokratycznej Włodzimierz Czarzasty. Dodał, że nie przeanalizowano wszystkich skutków tego porozumienia - czytamy n aportali Onet.pl

"Dziwimy się szybkiemu działaniu polskiego rządu w sprawie CETA. Nie przeanalizowano wszystkich za i przeciw wprowadzenia umowy między Polską a Kanadą" - powiedział Czarzasty dziennikarzom. Umowa CETA była jednym z głównych tematów jego spotkań z frakcją Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim i liderami europejskiej socjaldemokracji.

Jak dodał, brak wystarczającej informacji i analizy skutków będzie dotyczyć zawarcia umowy o partnerstwie handlowym i inwestycyjnym między UE a USA (TTIP). Zdaniem Czarzastego umowy te mogą doprowadzić do wzmocnienia wpływów korporacji międzynarodowych, osłabienia ochrony praw pracowniczych oraz importu żywności genetycznie modyfikowanej.

"Uważamy, że rację mają wszystkie te siły, które mówią o wzmacnianej roli korporacji międzynarodowych, że te korporacje uciekają przed prawami poszczególnych państw. Uważamy również, że to potencjalnie może zagrozić polskiemu rynkowi pracy oraz wprowadzić do UE między innymi (...) taką żywność, której my, jako SLD, byśmy w Polsce nie chcieli, na przykład żywności genetycznie modyfikowanej" - powiedział Czarzasty.

Jego zdaniem problemem jest także to, że "zarówno CETA, jak i TTIP były dyskutowane bez udziału opinii publicznej".

Europoseł SLD Bogusław Liberadzki dodał, że dziwi także brak jedności w polskim rządzie w sprawie przyjęcia CETA. "Zarówno ten rząd, podobnie jak poprzedni, pomimo deklaracji o repolonizacji, jest gotowy przyjąć zarówno CETA, jak i TTIP" - ocenił Liberadzki.

Czytaj cały artykuł na Onet.pl

Oglądaj wystąpienie przewodniczącego SLD Włodzimierza Czarzastego na spotkaniu Grupy S&D w Parlamencie Europejskim