SLD szuka sposobu na zablokowanie CETA

dodano 2016-10-29 21:14 w kategorii: Informacje

Badamy, jakie są możliwości prawne, aby powstrzymać CETA – poinformowała rzeczniczka SLD Anna Maria Żukowska.

„Nasi europarlamentarzyści Bogusław Liberadzki, Krystyna Łybacka oraz Janusz Zemke wielokrotnie zwracali uwagę na zagrożenie, jakie niesie umowa CETA. Ta umowa, mimo że już wszystkie rządy zdecydowały się ją podpisać, musi być jeszcze ratyfikowana. Badamy teraz, jakie są dalsze możliwości, kroki prawne, żeby jeszcze tę umowę powstrzymać” – powiedziała Żukowska podczas sobotniej konferencji prasowej w Kielcach.

Według Szejny, umowa w największym stopniu dotknie polskich rolników. „Dotyczy to nie tylko zalewu naszego rynku tańszymi i gorszej jakości produktami, ale także produktami modyfikowanymi genetycznie, które oczywiście odbiją się na naszym zdrowiu” – powiedział wiceprzewodniczący SLD.

Zdaniem rzeczniczki SLD, brak ceł spowoduje, że polskie produkty mogą nie być konkurencyjne. „Będziemy bronić polskich rolników oraz polskiej żywności. Wszyscy ją konsumujemy, chcemy żeby była zdrowa, żeby było wiadomo co jemy.(…) Jak wiemy, umowa CETA zakłada wzajemne uznawanie norm. Jeżeli normy w Kanadzie są niższe dotyczące tej żywności, to także u nas musiałyby one obowiązywać” – podkreśliła Żukowska.

Czytaj cały artykuł na Onet.pl.