Cytadela – symbol walki o niepodległą i sprawiedliwą Polskę

dodano 2016-11-10 09:23 w kategorii: Informacje

Wiele wybitnych postaci zginęło na stokach Cytadeli, m. in. Stefan Okrzeja czy Romuald Traugutt. W Polsce nie ma bardziej symbolicznego miejsca dla odzyskania przez Polskę niepodległości, które jest uświęcone krwią tylu polskich patriotów, niż Cytadela.

11 listopada, co roku, spotykamy się pod Bramą Straceń ponieważ nie zgadzamy się na zawłaszczanie Święta Niepodległości przez nacjonalistyczną i konserwatywną prawicę. W tym roku uczcimy pamięć bohaterów lewicy wspólnie z partią Zielonych. O 10.30 delegacje obu partii złożą wieńce. Cytadela Warszawska po upadku powstania listopadowego była punktem kontrolno-pacyfikacyjnym na całą Warszawę, będącym ośrodkiem polskiego ruchu niepodległościowego. Pełniła także rolę więzienia śledczego (X Pawilon) oraz miejsca straceń polskich działaczy narodowych i rewolucjonistów. Na jej stokach straceni zostali bojownicy o niepodległość, m.in. Romuald Traugutt, Stanisław Kunicki, Piotr Bardowski, Marcin Kasprzak, Stefan Aleksander Okrzeja, Henryk Baron, Michał Ossowski i wielu innych. Symboliczne groby zgładzonych na cytadeli znalazły się na cmentarzu przy Bramie Straceń.

W przestrzeni publicznej musimy upamiętnić inną wybitną postać zasłużoną dla odzyskania przez Polskę niepodległości – Ignacego Daszyńskiego, który jako pierwszy sformułował niepodległy rząd. W Warszawie musi powstać pomnik tego wybitnego polityka.

Dziś Brama Straceń jest niewygodna, bo upamiętnia nie tylko przywódców powstania styczniowego i bojowców PPS-u, ale też proletariatczyków, z których jeden był Rosjaninem, i to może jest dzisiaj przeszkodą.