Czarzasty: Nie ma lewicy w Sejmie, to PiS ma 50 procent plus jeden.

dodano 2016-11-23 17:25 w kategorii: Informacje

- Koniec ściemniania. Wiem, dlaczego SLD jest w miejscu, w którym jest, i co zrobić, by było inaczej. Nie będziemy już mianowali Magdaleny Ogórek kandydatką SLD na prezydenta, ani współpracować z Januszem Palikotem. Koalicja nie była błędem, próg wyborczy jest błędem. Nie będziemy już wyznaczać sobie bariery ośmiu procent - oznajmił Włodzimierz Czarzasty w #dziejesięnażywo, komentując porażkę SLD w ostatnich wyborach parlamentarnych. Podkreślił, że spowodowały ją - między innymi - właśnie te trzy aspekty.

Czarzasty przypomniał, że SLD zabrakło 60 tys. głosów, by dostać się do Sejmu, po czym zaapelował: - Polki i Polacy, proszę o to bez buty, proszę was - zauważcie, że jak nie ma lewicy w Sejmie, to PiS ma 50 procent plus jeden.

Pytany o możliwość zawarcia koalicji z partią Razem, powiedział: - Dlaczego mamy się jednoczyć ze wszystkimi na siłę? SLD jest jedną z najbardziej otwartych struktur. Można uważać, że lewica powstała z momentem utworzenia Razem, ale jak ktoś ma 56 lat jak ja, trochę czytał, to wie, że i PPS było lewicą. Zaznaczył, że według ostatniego sondażu CBOS, Razem może liczyć jedynie na 1 proc. poparcia.

Czytaj i oglądaj cały wywiad z przewodniczącym SLD Włodzimierzem Czarzastym w Wirtualnej Polsce.