Nie zgadzamy się na stosowanie odpowiedzialności zbiorowej wobec funkcjonariuszy!

dodano 2016-11-28 18:32 w kategorii: Ludzie

Na dzisiejszej konferencji prasowej dotyczącej emerytur pracowników służb mundurowych, która odbyła się w siedzibie SLD, głos zabrali przedstawiciele różnych formacji mundurowych.

Insp. Tomasz Piechowicz, b. Naczelnik Szkoły Policji w Legionowie, podkreślił, że jest dzisiaj na konferencji, aby bronić honoru polskich mundurowych, którzy służyli Polsce przez ostatnie 25 lat. Stwierdził również, że pomimo tego, iż w okresie swojej służby w czasach PRL-u nie należał do PZPR, nie przesłuchiwał, nie dręczył żadnego z opozycjonistów, nie otrzyma przywilejów emerytalnych - w odróżnieniu od obecnego posła partii rządzącej, pana Piotrowicza, który w stanie wojennym był prokuratorem i wieloletnim członkiem PZPR.

Płk. Maciej Niepsuj ze Związku Byłych Funkcjonariuszy Ochrony Państwa zdementował wszelkie pogłoski jakoby osoby, które miały nawet krótki epizod w SB otrzymywały dzisiaj emerytury na poziomie 19-22 tys. zł. Podkreślił również, że emerytur pracowników służb nie są przywilejem, a obowiązkiem za służbę państwu.

Gen. Marek Dukaczewski, były Szef WSI, stwierdził na konferencji, że propozycje partii rządzącej są karzące i niesprawiedliwe. Uważa, że nie powinno się karać całej grupy za indywidualne przypadki wśród służb mundurowych. Ponadto, generał uważa za niebezpieczną tezę jaką postawił minister Błaszczak na konferencji prasowej, jakoby wszyscy ci ludzie, którzy pełnili służbę w okresie przed 1990r., służyli państwu totalitarnemu. Generał sądzi, że to otwiera niebezpieczną furtkę, w którą można włożyć wiele zawodów, jak np. sędziowie, prokuratorzy, SOK-iści, a nawet lekarze, ale też podkreślił, że tę samą ustawę będzie można stosować wobec osób  pełniących obecnie służbę w formacjach mundurowych.

Insp. Zdzisław Czarnecki, Prezydent federacji Służb Mundurowych, zaalarmował, że jest to ostatni dzwonek, aby powstrzymać niszczenie państwa, jakim jest ta ustawa. Podkreślił również, że nikt przed sądem nie przedstawił emerytowanym już dzisiaj pracownikom dowodów na to, że złamali prawo. Pracownicy mundurowi przeszli pozytywnie weryfikację. Zaznaczył, że determinacja w środowisku jest ogromna i że obecna ustawa doprowadzi do wielu tragedii.

Krzysztof Janik, b. Minister Spraw Wewnętrznych, przypomniał, że w 1990r. pomiędzy funkcjonariuszami formacji mundurowych służącymi w okresie PRL, a nową, demokratyczną Polską zostało zawarte porozumienie, którego gwarantami byli posłowie i senatorowie, których dzisiaj możemy oglądać na pierwszych stronach gazet. Zdaniem byłego szefa MSWiA, funkcjonariusze wywiązali się z tego kontraktu. Ponadto pełniąc dalej służbę państwu otrzymywali liczne nominacje na wyższe stopnie i odznaczenia, nadawane również za czasów prezydentury Lecha Kaczyńskiego.

Na koniec konferencji głos zabrał przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty, który w swojej wypowiedzi wziął w obronę nie tylko pracowników służb, ale wszystkich ludzi aktywnych zawodowo przed 1990r. Powiedział, że dziś różne grupy zawodowe mogą usłyszeć, że ich praca wykonywana w okresie PRL była zła i to tylko dlatego, że była odbywana w tamtym okresie. SLD nie uważa żadnej Polski za złą i stanowczo przeciwstawia się krzywdzeniu tych ludzi którzy pozytywnie przeszli weryfikację. Przewodniczący SLD nadmienił, że jeśli w przyszłości SLD będzie współrządził lub rządził wszystkie te pomysły, które robi PiS ludziom służącym naszemu krajowi zostaną odkręcone.

W konferencji wzięli również udział płk. Grzegorz Domaszewicz – b. Dyrektor Biura Emerytur w Służbie Więziennej oraz płk. Henryk Budzyński reprezentujący Związek Żołnierzy Wojska Polskiego.