Liberadzki: 0,5 mld na inicjatywę na rzecz zatrudnienia młodych

dodano 2016-12-01 22:34 w kategorii: Informacje

- Przed Europą stoi wiele wyzwań. Jeśli poważnie myślimy o walce z kryzysem migracyjnym, pobudzaniu wzrostu gospodarczego i eliminacji wysokiego poziom bezrobocia wśród ludzi młodych, to potrzebujemy elastycznego budżetu UE. – skomentował uchwalenie nowego budżetu Unii Europejskiej eurodeputowany Bogusław Liberadzki. Parlament Europejski 1 grudnia 2016 r. w głosowaniu przyjął budżet wspólnoty na 2017 r. Zobowiązania UE w 2017 r. mają wynieść 157,8 mld euro, czyli o prawie 3 mld euro mniej niż chciał Parlament Europejski. Środki na realne płatności mają być na poziomie 134,4 mld euro (o 2 mld euro mniej niż postulowali europosłowie). Kluczowe dla Unii w przyszłym roku będą bezpieczeństwo oraz radzenie sobie z kryzysem migracyjnym; priorytetem ma pozostać wspieranie konkurencyjności i wzrostu.

- Budżet, który poparliśmy nie jest idealny, ale jest to krok we właściwym kierunku. Udało nam się asygnować dodatkowe 500 mln € na „Inicjatywę na rzecz zatrudnienia ludzi młodych”, która jest priorytetem dla grupy Socjalistów i Demokratów. – powiedział Liberadzki. - Zapewni to milionom młodych Europejczyków szansę na kontynuowanie nauki, szkolenie lub uzyskanie pierwszej pracy. – dodał.

Eurodeputowany SLD opisując nowy budżet Unii stwierdził, iż zapisano w nim dodatkowe 150 mln euro na programy mające na celu pobudzenie badań i innowacji (Horyzont 2020), wsparcie małych i średnich przedsiębiorstw (Cosme) i pomagające finansować transgraniczne projekty infrastrukturalne (Instrument " Łącząc Europę”). - Udało się również zwiększyć o 50 mln euro finansowanie dla programu Erasmus , który pomaga młodym ludziom uczyć się i pracować w różnych krajach członkowskich. – podkreślił Liberadzki.