Wierzbicki: Stop mowie nienawiści

dodano 2016-12-16 17:13 w kategorii: Akcje

- Spotykamy się co roku przed gmachem warszawskiej Zachęty,  aby uczcić śmierć pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza – powiedział Sebastian Wierzbicki, wiceprzewodniczący SLD 16 grudnia 2016 r., w dniu rocznicy zabójstwa Narutowicza przez prawicowego fanatyka.

Działacze Sojuszu Lewicy Demokratycznej wpierw w godzinę zamachu o 12:12 złożyli kwiaty pod wejściem do Galerii Zachęta, by następnie o godzinie 18.00 uczestniczyć w pikiecie „Nie pozwolimy zabić demokracji” w rocznicę zamordowania Gabriela Narutowicza wraz mieszkankami i mieszkańcami Warszawy oraz działaczkami i działaczami innych partii, a także organizacji pozarządowych.

– W 2012 r. zorganizowaliśmy dużą demonstrację z udziałem liderów wszystkich ugrupowań na lewicy, pod hasłem „Stop mowie nienawiści” – przypomniał Sebastian Wierzbicki. – Przestrzegaliśmy przed dzieleniem społeczeństwa, przed nienawiścią w języku polityki, przypominaliśmy, że taka mowa prowadzi do tragedii, którą bez wątpienia była śmierć Gabriela Narutowicza – podkreślił wiceprzewodniczący SLD.

Wierzbicki zaraz po złożeniu wieńca pod „Zachętą” ocenił, iż polskie społeczeństwo jest podzielone, a w polityce dominuje język pogardy. - Nie ma na to naszej zgody, uważamy, że to politycy są odpowiedzialni za to, aby zakopać wszelkie podziały w polskim społeczeństwie – stwierdził podczas wystąpienia przed gmachem Zachęty wiceprzewodniczący Sojuszu. – Apelujemy do wszystkich polityków pracujących w Sejmie, jak i poza nim, aby zaprzestali używania języka nienawiści – powiedział Sebastian Wierzbicki. – Tragedia zabójstwa politycznego może się powtórzyć – dodał.

Podczas swojego wystąpienia podczas pikiety „Nie pozwolimy zabić demokracji” Sebastian Wierzbicki stwierdził, iż już 4 lata temu język nienawiści zaczął dominować w polityce. Wierzbicki podkreślił, iż konsekwencje tego faktu są już dziś odczuwalne, „mamy podzielone społeczeństwo, zrujnowany Trybunał Konstytucyjny, faszystów maszerujących po ulicach, bandytów napadających nie tylko na stadionach, ale i w komunikacji miejskiej, na co nie ma i nie może być naszej zgody”.  Wiceprzewodniczący SLD podczas swojej mowy zaapelował, aby stawić opór polityce PiS, która doprowadza nasz kraj do ruiny.

– Gabriel Narutowicz nie chciał być marionetkowym prezydentem, takim jakim jest jego obecny następca – ocenił Sebastian Wierzbicki pod „Zachętą”. – Narutowicz za swą niezależność poniósł najwyższą karę. Cześć jego pamięci! – podkreślił Wierzbicki.