Odszedł Tomasz Kalita

dodano 2017-01-16 23:00 w kategorii: Ludzie

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że dziś, po ciężkiej chorobie nowotworowej zmarł nasz przyjaciel Tomasz Kalita.

Urodził się 8 lutego 1979 roku w Bielsku-Białej, sam o sobie mówił „homo politicus”. Z wielką polityką związał się 2003 r. kiedy pracował przy kampanii referendalnej w sprawie akcesji Polski do Unii Europejskiej.

W 2005 roku kierował zespołem programowym SLD i został współtwórcą Konstytucji Programowej „SLD Polska Demokratyczna i Socjalna”. W 2008 r. został rzecznikiem prasowym SLD i pełnił tę funkcję do 2011 r., kiedy to powrócił do pracy programowej i założył lewicowy think – tank: Centrum im. Ignacego Daszyńskiego, który funkcjonuje do dziś i ma za sobą kilkadziesiąt konferencji tematycznych oraz publikacji.

Również w 2011 r. został szefem zespołu doradców byłego premiera i ówczesnego przewodniczącego SLD Leszka Millera, a także doradcą wicemarszałka Jerzego Wenderlicha. Z ramienia SLD pełnił również funkcję wiceprzewodniczącego Rady Programowej TVP.

Wiadomość o chorobie nie zniechęciła Tomka do pracy publicznej, zmobilizował świat polityki, aby zainteresował się sprawę medycznej marihuany i dał ulgę osobom cierpiącym na chroniczny ból wywoływany poprzez różne schorzenia, głównie nowotwory. W Sejmie złożył projekt tzw. „Ustawy Kality”, która legalizowałaby marihuanę używaną do celów leczniczych.

Pośmiertnie odznaczony przez prezydenta Andrzeja Dudę Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Tomasz Kalita był żonaty z Anną Kalitą.

Tomasz Kalita .:: WSPOMNIENIE