Czarzasty: Jestem przeciwny zaostrzeniu procedury praworządności wobec Polski

dodano 2017-01-23 17:50 w kategorii: Informacje

- Ja nie będę rekomendował takiego rozwiązania. Uważam, że Polska powinna swoje problemy rozwiązać sama. Nie będę rekomendował również takiego rozwiązania, ponieważ nie wierzę w skuteczność Unii Europejskiej w tej sprawie – powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD odnosząc się do pytania, czy frakcja Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim będzie dążyć do uruchomienia wobec Polski artykułu 7. traktatu UE, który pozwala na nałożenie sankcji za łamanie zasad rządów prawa.

- Bez względu na to, kto rządzi w Polsce, nie wierzę, by Unia Europejska, w momencie Brexitu, podejmowała jakiekolwiek poważne sankcje w stosunku do 40-milionowego narodu – podkreślił Czarzasty podczas konferencji prasowej SLD w Parlamencie Europejskim 23 stycznia 2017 r. - Problem UE polega na tym, że często pod płaszczem współpracy poszczególne kraje realizują swoje partykularne interesy – dodał.

Przewodniczący SLD oświadczył, iż nie przyjechał do Brukseli po to, by prosić o interwencję, czy też donosić na własny kraj. - Na pewno trzeba przedstawiać sytuacje w Polsce tak, jak ona realnie wygląda – powiedział. - Dlatego będziemy mówili dzisiaj, że rządy w Polsce objął PiS, który ma absolutne prawo do rządzenia, natomiast absolutnie nie ma mandatu do zmiany porządku konstytucyjnego w Polsce – podkreślił lider SLD.

- Osobiście trzymam kciuki za Donalda Tuska, ale nasi europosłowie zajmą takie stanowisko, jak ich frakcja w PE – powiedział Włodzimierz Czarzasty, odpowiadając na pytanie o stanowisko Socjalistów i Demokratów w sprawie pozostania Donalda Tuska na stanowisku Przewodniczącego Rady Europejskiej. - My na pewno znajdziemy równowagę, ale uważam, że skandalem jest to, iż polski rząd nie chce, by Donald Tusk był nadal przewodniczącym - stwierdził.