Klauzule społeczne w zamówieniach publicznych we Włocławku

dodano 2017-03-01 18:14 w kategorii: Powiatowe

Na wniosek SLD Rada Miasta Włocławek w dniu 27.02.2017 r. Rada Miasta Włocławek przyjęła uchwałę wprowadzającą klauzule społeczne w zamówieniach publicznych. Jest to kolejny etap starań przedstawicieli Sojuszu Lewicy Demokratycznej we włocławskim samorządzie, którego celem jest poprawa warunków zatrudnienia mieszkańców Włocławka.

Warto podkreślić, że jest to kolejny w ostatnim czasie sukces SLD we Włocławku – przykładem może być wprowadzenie darmowych przejazdów komunikacją miejską dla dzieci do ukończenia szkoły podstawowej, czy też funkcjonowanie Włocławskiej Karty Seniora.

SLD postuluje obowiązek stosowania klauzul społecznych w zamówieniach publicznych, jako jedną z form walki z umowami śmieciowymi. Rozwiązanie to powinno być preferowane przy przetargach, rozpisywanych przez instytucje publiczne.

Przyjęcie do stosowania klauzul społecznych pozytywnie wpływa na kształt rynku pracy, poprzez promowanie propracowniczych rozwiązań, takich jak zatrudnianie pracowników na umowy o pracę, czy też walka z wykluczeniem całych grup społecznych z rynku pracy.

Włocławek jest kolejnym miastem na mapie naszego kraju, w którym dzięki SLD wprowadzone zostało stosowanie klauzul społecznych.