Spotkanie przy grobie Izabeli Jarugi-Nowackiej

dodano 2017-04-10 16:21 w kategorii: Informacje

W  siódmą rocznicę katastrofy smoleńskiej, spotkaliśmy się przy grobie Izabeli Jarugi-Nowackiej. Wieniec złożyli m.in. wiceprzewodnoiczący SLD Sebastian Wierzbicki, wiceprzewodnicząca SLD na Mazowszu Anna-Maria Żukowska, wiceprzewodniczący Federacji Młodych Socjaldemokratów na Mazowszu Artur Jaskulski.

Izabela Jaruga-Nowacka. Od połowy lat 80. działała w Lidze Kobiet Polskich. Przez dwie kadencje pełniła funkcję przewodniczącej zarządu głównego tej organizacji. W 1993 roku z listy Unii Pracy została posłanką II kadencji. Do Sejmu ponownie została wybrana w 2001 roku, uzyskała mandat z listy SLD-UP. W rządzie Leszka Millera objęła stanowisko Pełnomocnika Rządu ds. Równego Statusu Kobiet i Mężczyzn. W rządzie Marka Belki została wicepremierem. Następnie została ministrem pracy i polityki społecznej. W wyborach do Sejmu w 2005 roku z sukcesem startowała z listy SLD. Podobnie było w roku 2007, kiedy uzyskała mandat z listy LiD. Mandat uzyskiwała w okręgu gdyńsko-słupskim. Działała na rzecz równouprawnienia kobiet, prawa kobiet do decydowania o własnym rodzicielstwie, uczestniczyła w Manifach, inicjowała działania na rzecz państwa neutralnego światopoglądowo i praw osób nieheteroseksualnych.