Pawliczak: Pierwsza łopata jeszcze w tym półroczu zostanie wbita w ziemię

dodano 2017-04-24 18:47 w kategorii: Powiatowe

- Dziś z 1300 osób oczekujących na mieszkania komunalne pozostało nam 200 – oświadczyła Karolina Pawliczak, wiceprezydentka Kalisza na antenie TVP3 opisując kwestie dostępności mieszkań w mieście. – Zrobiliśmy aktualizację całej listy oczekujących i okazało się, że część z tych ludzi nie potrzebuje mieszkania, część wyjechała za granicę, a część sobie po prostu poradziła – podsumowała Pawliczak. – I zostali ci, którzy najbardziej potrzebują mieszkania – dodała.

Wiceprezydentka Kalisza stwierdziła, iż miasto z ochotą przystąpiło do programu „Mieszkanie +” i było jedną z pierwszych gmin, która podpisała list intencyjny, co miało miejsce 12 grudnia 2016 r. w Warszawie. – Pierwsza łopata jeszcze w tym półroczu zostanie wbita w ziemię i wybudujemy mieszkania dla kaliszan – podkreśliła Karolina Pawliczak.

- Potrzeba, co do mieszkań socjalnych jest ogromna i dlatego skorzystaliśmy z funduszu dopłat – poinformowała wiceprezydentka Kalisza opisując już powstałe mieszkania w budynku dawnej izby wytrzeźwień. – Inwestycja kosztowała 3 mln złotych, ale ponad 1,3 mln udało nam się pozyskać z bezzwrotnej pożyczki – podsumowała. – Zaraz będziemy zasiedlać ten budynek: 23 lokale socjalne i 11 pomieszczeń zastępczych – dodała.

Karolina Pawliczak podkreśliła, iż na zarządzających samorządami ciąży obowiązek budowy mieszkań socjalnych, ponieważ w innym wypadku jednostki samorządu terytorialnego będą zmuszone wypłacać odszkodowania z tytułu „niedostarczenia lokali mieszkań socjalnych”. – Będziemy budować nowe mieszkania, ale mamy też pomysł na adaptację tych starych mieszkań. Budynek po izbie wytrzeźwień 10 lat stał opuszczony i niszczał – stwierdziła wiceprezydentka Kalisza. – Będziemy aktywizować nowych mieszkańców, ponieważ nie jestem zwolennikiem dawania wszystkiego za darmo, chciałabym aby Ci mieszkańcy czuli się odpowiedzialni za ten budynek, za ten cały teren – zapowiedziała. – Będziemy zazieleniać i próbować integrować mieszkańców, aby wiedzieli, że to jest miejsce, w którym będą się dobrze czuli, tylko wtedy kiedy będą o nie dbali – dodała.

Wiceprezydentka Kalisza podczas programu zaprezentowała również założenia projektu „Kaliski Dom Seniora”, który będzie finansowany z funduszu dopłat Banku Gospodarstwa Krajowego i będzie polegał na adaptacji dawnego akademika na mieszkania komunalne przeznaczone dla seniorów, „którzy opuszczą duże mieszkania komunalne w starych kamienicach”. Zwolnione mieszkania zostaną zasiedlone dużymi rodzinami z dziećmi. – Seniorzy zgłaszali nam, że chcieliby się przenieść do mniejszych lokali mieszkalnych – podkreśliła Pawliczak. – Dzięki temu projektowi powstanie 38 nowych mieszkań komunalnych – dodała.