Liberadzki: Co natomiast rzuca się w oczy? Nierównowaga geograficzna.

dodano 2017-04-28 06:56 w kategorii: Informacje

Komisja Transportu ocenia sprawozdanie, a także dotychczasowe osiągnięcia Europejskiego Banku Inwestycyjnego;  zwłaszcza w dziedzinie infrastruktury, w dziedzinie kreowania nowych technologii transportowych, efektywnego wykorzystania transportu, a także promowania publiczno-prywatnego partnerstwa, ponieważ w dziedzinie infrastruktury jest to bardzo ciekawa forma.

Co natomiast rzuca się w oczy? Europejski Bank Inwestycyjny - Europejski Fundusz Inwestycji Strategicznych – nierównowaga geograficzna. Koncentracja, przewaga państwa „starej Unii Europejskiej”, zaledwie 8% środków wydatkowanych w latach 2015-16 to były „państwa nowe”. Co to rodzi? Zwiększenie dystansu. To rodzi także polityczne niezadowolenie w „państwach nowych”. To jest po prostu niebezpieczne.

Chcemy bardzo wyraźnie podkreślić zalety. Mając Europejski Bank Inwestycyjny możemy zdywersyfikować  źródła finansowania, wprowadzać nowe instrumenty finansowe, a zatem środki Europejskiego Banku Inwestycyjnego, Funduszu Inwestycji Strategicznych, Instrumenty Gwarantowania, razem pozwala optymalizować finansowanie ważnych projektów.

Prof. Bogusław Liberadzki, wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego