Liberadzki: Możemy się spodziewać zróżnicowania poziomów integracji państw UE

dodano 2017-05-08 06:50 w kategorii: Informacje

- Wahadło polityczne w Unii Europejskiej, w Europie zdaje się, że wraca do takiego stanu zrównoważonego centrum. Już nie ekstremizmy, albo lewicowe, albo prawicowe; nie nacjonalizmy, ale odpowiedzialność za Unię Europejską, za pozycję danego państwa – powiedział prof. Bogusław Liberadzki, wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego w programie „Bez Retuszu” komentując wyniki wyborcze we Francji.

- Propozycje pana Macron zasługują na bardzo dużą uwagę z naszego polskiego punktu widzenia, z jednymi możemy się zgodzić z innymi niekoniecznie – podkreślił prof. Liberadzki. - Sukces Emanuela Macrona to efekt kryzysu przywództwa we Francji. Następują głębokie podziały i konkurencja zarówno na prawicy: Sarkozy – Fillon wzajemnie sobie szkodzili, na lewicy podobnie. Z tego wzięły się dwa wyniszczające, ale od wewnątrz obozy i powstała potrzeba kandydata, który byłby kontrpropozycją – ocenił.

Wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego stwierdził, iż przyszłości „możemy się spodziewać porozumienia Francji z Niemcami oraz krajami Beneluksu w kontekście zróżnicowania poziomów integracji państw Unii Europejskiej.”

Oglądaj cały program "Bez Retuszu", kliknij tu.