K. Gawkowski: Brda umiera przy Zalewie Koronowskim

Poseł Lewicy Krzysztof Gawkowski po spotkaniu z burmistrzem Koronowa i zapoznaniu się ze stanem środowiska, zwłaszcza związanym z urządzeniami wodnymi Zalerwu Koronowskiego oraz degradacja rzeki Brdy – złożył interpelację do ministrów infrastruktury, klimatu i środowiska, zadając zasadnicze pytania o odpowiedzialność za stan tak ważnej budowli hydrologicznej dla całego regionu.

Interpelacja nr 20245 z 21 lutego 2021 r.:

W ostatnim czasie odbyłem robocze spotkanie z burmistrzem Koronowa Patrykiem Mikołajewskim, którego tematem były problemy prawne związane z dzierżawą i prawami własności sztucznego zbiornika wodnego, jakim jest Zalew Koronowski.

Bardzo poważnym problemem jest kwestia własności gruntów dna Zalewu Koronowskiego. Część działek znajdujących się bezpośrednio przy tamie w Pieczyskach koło Koronowa należy do firmy Enea, natomiast grunty pod starym korytem rzeki Brdy – do Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie. Podobnie sytuacja ma się z wodami ponad korytem rzeki, którymi zarządza RZGW w Gdańsku. Problem stanowi teren poza starym korytem rzeki,
a więc tereny zalane w roku 1969 po zakończeniu budowy tamy. Analogicznie niejasna jest forma prawna wód znajdujących się poza startym korytem rzeki Brdy. Wody te traktowane są jako wody stojące i nie podlegają pod zarząd RZGW. Rodzi to mnóstwo problemów, choćby z możliwością zagospodarowania Zalewu Koronowskiego pod kątem turystycznym.

Gmina Koronowo przewiduje w tym roku rozbudowę infrastruktury turystycznej w Pieczyskach z plażą włącznie. Niestety, nie ma możliwości posadowienia pomostów czy sceny letniej, ponieważ nie wiadomo, do kogo zwrócić się o zgodę na realizację inwestycji. Pomimo starań nie ustalono, kto jest właścicielem gruntu pod wodami Zalewu Koronowskiego. Podobny problem mają przedsiębiorcy operujący na wodach zalewu, jak również właściciele działek. Znaczący problem to także powalone do wody drzewa, zarówno w wyniku działania czynników atmosferycznych, jak również z uwagi na wiek czy erozję linii brzegowej. Drzewa, które przewrócą się w lesie lub częściowo na brzeg, a częściowo do wody, należą do Lasów Państwowych, absurd polega na tym, iż drzewo częściowo leżące na brzegu, a częściowo w wodzie jest wyciągane tylko w części przez pracowników Lasów Państwowych. Drzewo takie jest cięte na miejscu i część, która spadła do wody, tam pozostaje. Nie ma odpowiedzialnego podmiotu, który byłby zobowiązany do usuwania wiatrołomów czy powalonych ze starości drzew z wody. Stanowi to bardzo duże niebezpieczeństwo dla żeglarzy i innych osób korzystających z wód Zalewu Koronowskiego
w celach turystycznych. Może to stanowić także zagrożenie dla służb ratunkowych udających się np. do miejsca wypadku. W okresie letnim na Zalewie Koronowskim funkcjonuje wodny patrol policji, posterunek policji wodnej znajduje się w Pieczyskach.

Niepokój mieszkańców wzbudza także zły stan zapory wodnej w Pieczyskach. W ubiegłym roku przez okres blisko dziesięciu miesięcy trwała modernizacja podstawy zapory. Jest to obiekt z piasku, tzw. przesiąkający. Mieszkańcy, szczególnie seniorzy pamiętający czasy budowy zapory, wspominają, iż były w przeszłości problemy techniczne z obiektem.

Inną kwestią, o jakiej mnie poinformowano, jest stan wody w starym korycie rzeki Brdy, która przepływa przez Koronowo. Woda jest prawie stojąca, koryto bardzo zamulone, zarośnięte częściowo przez bujną roślinność rzeczną. W okresie letnim w czasie bardzo wysokich temperatur woda wydziela zapach porównywalny do spuszczanych nieczystości. Za ten odcinek rzeki odpowiedzialny jest wytwórca energii elektrycznej Enea SA, który niestety od wielu lat pomimo starań samorządu nie robi nic w celu poprawy sytuacji.

W związku z przedstawionymi informacjami uprzejmie proszę o odpowiedź na poniższe pytania:

1. Kto jest właścicielem gruntu dna Zalewu Koronowskiego?

2. Jeżeli stan właścicielski dna Zalewu Koronowskiego nie jest znany, to jakie kroki podejmie ministerstwo w celu wyjaśnienia sprawy oraz kiedy można spodziewać się ustalenia właściciela lub właścicieli gruntów dna Zalewu Koronowskiego?

3. Kto jest odpowiedzialny za wody stojące Zalewu Koronowskiego?

4. Jaki jest stan techniczny zapory wodnej w Pieczyskach i jaki był zakres jej modernizacji w ubiegłym roku?

5. Jakie czynności zostaną podjęte w celu poprawy stanu rzeki Brdy na odcinku miejskim w Koronowie oraz czy możliwe jest regularne, np. cotygodniowe, płukanie koryta tego odcinka rzeki?”.

O uzyskanej odpowiedzi poinformujemy czytelników.

Opr. nim, 1 marca 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!