Po 18 latach LEWICA wraca do RZĄDU !

TO  BĘDZIE  RZĄD - KOALICJI  15  PAŻDZIERNIKA! -   NOWY  RZĄD I  NOWA POLSKA!

Dzisiaj   rano  o   godzinie  9.00  został  zaprzysiężony   rząd  „Koalicji  15  października”.

Lewica nowy rząd 12.2023 copy

W ostatnich wyborach zagłosowała  rekordowa  liczba  wyborców, w  tym  na    opozycje  zagłosowało  ponad  11,6  miliona Polek i  Polaków.

Lewica  weszła  do  rządu  by  być  gwarantem  naszych  lewicowych priorytetów programowych -  gwarantem  praw  kobiet, budowy  mieszkań  na  wynajem, usług  publicznych, neutralności  światopoglądowej, ochrony  praw pracowniczych, renty  wdowiej, czystego  powietrza, sprawiedliwej  transformacji  energetycznej , transportu publicznego czy  ochrony  praw  mniejszości.

Z  rekomendacji  Lewicy  w  nowym  rządzie  Ministrą  ds. Równości  została posłanka Katarzyna Kotula , Ministrą Rodziny,  Pracy i  Polityki  Społecznej  Agnieszka  Dziemianowicz-Bąk , Wicepremierem  i  Ministrem  Cyfryzacji  został  Krzysztof Gawkowski, zaś  Ministrem  Nauki  i  Szkolnictwa  Wyższego  został Dariusz  Wieczorek.

Posłanka Anna Maria Żukowska będzie nową szefową klubu Lewicy. Dotychczas zajmujący to stanowisko Krzysztof Gawkowski  został  bowiem  Wicepremierem  i  otrzymał  własny resort  cyfryzacji.

Bezpośrednio  po  zaprzysiężeniu  rządu   nasze   ministra  i  ministrowie  udali  się do  swoich  resortów by  od  razu  rozpocząć  pracę  na  rzecz  lepszej  Polski!

Lewica praca wre copy

Rząd Donalda Tuska

Lewica rządowa ekipa Lewicy

Teraz  czas  na  wytężoną  pracę !

[Opr.Jolanta Luty,AL, wykorzystano materiały Lewica.org.pl i pap]

Radom, dnia 13 grudnia 2023r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!